Ποιο είναι το φαινόμενο;
Στελέχη εκλεγμένα που αποδέχτηκαν συνεργασίες και συνέργειες, που μετείχαν του σχήματος διοίκησης, που απόλαυσαν θέσεις και αξιώματα στην διάρκεια μιας θητείας, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου, είτε «χρησιμοποιούν» αυτές τις θέσεις και τα αξιώματα για να υπηρετήσουν τον προσωπικό τους εκλογικό αγώνα (που δεν θα ήταν και μεμπτό ως ένα βαθμό) κυρίως όμως για να υπηρετήσουν άλλες παρατάξεις στις οποίες προσβλέπουν συμμετοχή , είτε παραιτούνται «διαμαρτυρόμενοι» ώστε η μετακίνηση να αιτιολογείται και να εμφανίζεται ως μόνη επιλογή.
Γιατί φεύγουν τα στελέχη; Είναι ένα ερώτημα που υπάρχει στην πόλη της Κορίνθου. Η απάντηση καθορίζεται από ένα σύνολο δεδομένων και δεν είναι ούτε απλή, ούτε ελπιδοφόρα για το μέλλον των κοινών της πρωτεύουσας του Νομού!
Η απλή αναλογική δημιούργησε δεδομένα ακυβερνησίας. Οι δήμαρχοι κλήθηκαν να συνεργαστούν. Να δημιουργήσουν επίπλαστες πλειοψηφίες προκείμενου οι δήμοι να διοικηθούν, να μην είναι «όμηροι» για 4 έτη. Για τους νέους δημάρχους το στοίχημα αυτό ήταν το πιο δύσκολο και με μεγαλύτερο ρίσκο. Οι παλαιότεροι δήμαρχοι που επανεξελέγησαν είχαν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες διοίκησης και ενδεχομένως και τις συνεργασίες που είδαν ότι είναι ωφέλιμες για την διοίκηση τους.
Για τους νέους δημάρχους η συνθήκη ήταν «βίαιη».
Έπρεπε να συνεργαστούν, με όποιο τρόπο και με όποιο εκλεγμένο στέλεχος ήταν διατεθειμένο να συνεργαστεί.
Στην Κόρινθο το στοίχημα ήταν ακόμα δυσκολότερο μιας και δυο από τις παρατάξεις που μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο είχαν προκύψει από την διάσπαση των άλλων δυο, η μια ήταν η παράταξη Καλλίρη η οποία διεκδίκησε τον δήμο διχάζοντας ουσιαστικά το χώρο της Ν.Δ και η δεύτερη η παράταξη του κ.Σταυρέλη η οποία δημιουργήθηκε μετά την απόσχιση των στελεχών της από την παράταξη του πρώην Δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού.
Ο νέος δήμαρχος , δίχως να έχει επιλογή, κι αυτό είναι ένα σημείο που σήμερα «ξεχνούν» όσοι προτάσσουν νέα μοντέλα διοίκησης στην επόμενη 5ετία και συνεργασίες αποδοτικές, συνεργάστηκε με τις περισσότερες των παρατάξεων που εισήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Την παράταξη δε, που προήλθε από τον ίδιο κομματικό χώρο, τη ΝΔ και προέκυψε λίγο πριν τις εκλογές εναντίον του, με συμφωνία του επικεφαλής και των στελεχών του (πλην ενός), την απορρόφησε. Οι 8 εκλεγμένοι έγιναν 12 με τις ανάλογες θέσεις βεβαίως να δίδονται είτε σε αντιδημαρχίες είτε σε νομικά πρόσωπα.
Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες, είτε συνολικά με παρατάξεις όπως με την ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ η οποία εγγράφως δέχτηκε ένα από τα εκλεγμένα στελέχη της να μετάσχει του δημοτικού σχήματος λαμβάνοντας θέση αντιδημάρχου, είτε μεμονωμένα με στελέχη που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις παρατάξεις που εξελέγησαν και επίσης έλαβαν θέσεις.
Σήμερα καταγράφεται τάση φυγής των στελεχών αυτών. Είτε με την συνοδεία διαμαρτυρίας και καταγγελίας , είτε λόγω άλλης ξεκάθαρης πολιτικής επιλογής.
Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει η πρακτική. Πρακτική επικίνδυνη για την αυτοδιοίκηση και την ενασχόληση με τα κοινά αφού τα κίνητρά της δεν είναι της ωφελείας του τόπου αλλά της προσωπικής.
Είναι δυνατόν η «αδυναμία συνεργασίας» να φάνηκε τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές;
Η «εκμετάλλευση» της συγκυρίας όπου ένας δήμαρχος έπρεπε να συνεργαστεί για να διοικήσει και η μετέπειτα αποχώρηση είναι πράξη αυτοδιοικητικά και κοινωνικά μη αποδεκτή.
Αποκαλύπτει προθέσεις και κίνητρα που δεν συνάδουν με την φιλοσοφία που ένας αιρετός πρέπει να έχει.
Φταίει ο επικεφαλής που το εγκαταλείπουν; Θα πεί κάποιος ναι φταίει γιατί δεν φρόντισε τα στελέχη να είναι «ευχαριστημένα». Τι μπορεί να κρύβεται όμως πίσω από μια τέτοια ευχαρίστηση;
Πολλοί είπαν ότι ο δήμαρχος έπρεπε καιρό τώρα να απομακρύνει κάποιους, άλλοι είπαν πως κράτησε ισορροπίες οι οποίες εξ αρχής ήταν καταδικασμένες. Κάποιοι τρίτοι τον κατηγόρησαν για ανοχή.
Σήμερα που η ανοχή έχει εξαντληθεί και είτε τα στελέχη αποπέμπονται είτε τους ζητείται η παραίτηση τους, εμφανίζεται και πάλι ο δήμαρχος ως υπαίτιος.
Μπορεί όμως να είναι η ευθύνη ολοκληρωτικά δική του;
Ένα αντικειμενικό μάτι παρατήρησης θα πει όχι. Θα δει ευρύτερα την εικόνα και θα την καταδικάσει. Γιατί σε κάθε περίπτωση, έντιμο πολιτικά δεν είναι να αποδέχεσαι συνεργασίες κατ ανάγκη, να μην τις υπηρετείς στο έπακρον , να τις απεμπολείς όταν εκλογικά θεωρείς ότι είναι συμφέρον ή να τις έχεις υποσκάψει ασκώντας διαφόρων ειδών πιέσεις στην διάρκεια τους.
Γιατί λοιπόν φεύγουν τα στελέχη;
Φεύγουν διότι ποτέ δεν συνεργάστηκαν ουσιαστικά, διότι «είδαν» την αναγκαστική συνεργασία που επέβαλε η απλή αναλογική είτε ως «Δούρειο ίππο» στην παράταξη που τους στέρησε την εκλογική νίκη είτε ως «ευκαιρία» προσωπικής τους ανέλιξης.
Θέλουν οι πολίτες τέτοια αυτοδιοίκηση; Θέλουν τέτοια στελέχη; Οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν με σύνεση και συνείδηση. Η κάλπη προς το παρόν είναι άδεια....
ΥΣ. «Παντελονάτος» ο Καρασάββας!
Μετά τις δηλώσεις του Βασίλη Νανόπουλου, (σσ στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου, όπου ανακοίνωσε τους πρωτους υποψηφίους του) ότι όποιος θέλει μπορεί να αποχωρήσει αν δεν στηρίζει τη δημοτική αρχη, επέλεξε να σηκώσει το γάντι, προκαλώντας το Βασίλη Νανόπουλο να τον παύσει από τα καθήκοντά του. Δυσαρεστημένος ήταν ο Γιάννης Καρασάββας από το Βασίλη Νανοπουλο και το ανάποδο. Εληξε η συνεργασία τους, ο Καρασάββας έμεινε ανεξάρτητος και συμφωνα με πληροφορίες του Κ24, δεν θα επιστρέψει στον Νίκο Σταυρέλη.
Χ@ra