Δήμος Κορινθίων: «Πόλεμος» στις Κοινότητες
Η αλήθεια είναι πως η ανακατάταξη δημιουργεί νέο περιβάλλον.

Οι εκλογικές διαδικασίες στις κοινότητες που επηρεάστηκαν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών  «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» έλαβαν χώρα, η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, και οι νέοι – στις περισσότερες περιπτώσεις- πρόεδροι έχουν αναλάβει καθήκοντα.  

 

Στο δήμο Κορινθίων το ενδιαφέρον ήταν εξ αρχής μεγάλο αφού η αλλαγή περιβάλλοντος αφορούσε 7 κοινότητες και όχι όποιες και όποιες! Αρχαία Κόρινθος, Άσσος, Σοφικό, Χιλιομόδι, Κουταλάς, Γαλατάκι και Κόρινθος. 

 

Πρώτη κοινότητα που «άλλαξε χέρια» η Αρχαία Κόρινθος. Οι εκλογικές διαδικασίες έγιναν την περασμένη Δευτέρα με τον εν ενεργεία Κώστα Παπαιωάννου να μην υπερψηφίζεται και να παραδίδει την προεδρία στην εκλεγμένη με τον συνδυασμό του Πελοπίδα Καλλίρη – παρ' ότι αυτός έχει αποροφηθεί από τον συνδυασμό του δημάρχου- Κατερίνα Νέζη. Η «αλλαγή» προκάλεσε ευφορία σε αρκετά μέλη του τοπικού συμβουλίου, φάνηκε άλλωστε και από την ψήφο τους, δεδομένης της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατούσε με τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Κώστα Παπαιωάννου, ουσιαστικά ανεξάρτητο και μέχρις ώρας χωρίς δηλωμένη επιθυμία συμπόρευσης με κάποιον από τους υποψηφίους δημάρχους.  

 

Μάλιστα Πρωτομαγιά, το συμβούλιο προχώρησε και σε αλλαγή ηλεκτρονικής διεύθυνσης την οποίαν γνωστοποίησε στους κατοίκους ώστε να ενημερώνουν το τοπικό συμβούλιο για τα θέματα που απασχολούν. Οι μήνες της θητείας που απομένουν βέβαια είναι λίγοι, ωστόσο οι κινήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως το κλίμα στην Αρχαία ήταν πολεμικό, μ ένα τοπικό συμβούλιο που δεν κατόρθωνε να συνεννοηθεί και να λειτουργήσει συνολικά, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής για το καλό της κοινότητας.  

Θα αλλάξει αυτό στους επόμενους 5 μήνες; Θα δούμε! 

 

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα και στην κοινότητα Χιλιομοδίου. Ο εν ενεργεία Γιάννης Κανέλλος παρέδωσε σκυτάλη στον Γιώργο Λούκο. Οι ψήφοι υπέρ του Γιώργου Λούκου ήταν 3 και υπέρ του Γιάννη Καννέλου 2. Και σε αυτήν την κοινότητα η ατμόσφαιρα δεν ήταν ιδανική, αρκεί να θυμηθεί κανείς τι συνέβη με το παραδοσιακό καρναβάλι του Χιλιομοδίου το οποίο, λόγω ασυνεννοησίας σε τοπικό επίπεδο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος , για πρώτη φορά και παρ' ότι εκ του δήμου είχε ληφθεί όλη η μέριμνα περί ηχητικής και μουσικής κάλυψης!  

 

Χέρια άλλαξε και η κοινότητα στο Κουταλά και μάλιστα με ηχηρό τρόπο. Ο εν ενεργεία Παναγιώτης Λίτσας έλαβε μια μόνο ψήφο εμπιστοσύνης, 4 σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του κ Κώστα Αργυρόπουλου ο οποίος για τους επόμενους 5 μήνες θα είναι ο Πρόεδρος της κοινότητας.  

 

Στο Σοφικό η διαδικασία ήταν καθορισμένη για την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Η απαρτία δεν κατέστη δυνατή και η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί. Στο Σοφικό ωστόσο η εξέλιξη είναι άγνωστη αφού  πλειοψηφών σύμβουλος είναι ο εν ενεργεία Πρόεδρος Γρηγόρης Ρωτίδης και ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν συγκαλεί εκ νέου το συμβούλιο, τουλάχιστον δεν το έχει πράξει ως ώρας.  

 

Αλλαγή σκυτάλης και στον Άσσο με τον Γιώργο Κώστα να αναλαμβάνει την προεδρία. Το επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων αποτελεί το όνομα του «προέδρου της καρδιάς» Ναπολέων Γιαννακουλόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι ο εσαεί αγαπημένος των συμπολιτών του. 

 

Δυστυχώς τα όσα συμβαίνουν δείχνουν έλλειψη σύμπνοιας και συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων που έχουν εκλεγεί σε τοπικό επίπεδο για να δρουν υπέρ του χωριού τους. Και ίσως και εκεί να βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα, γιατί κάποιες περιοχές δεν προοδεύουν και δεν λαμβάνουν τα έργα και τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν.  

Συνεχίζεται το ρεπορτάζ για το Γαλατάκι και την Κόρινθο.

 

Χ@ra