Λουτράκι: Tεχνητή νοημοσύνη σε παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού
Την Παρασκευή η Δ/ντρια και επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Τεχνητής Νοημοσύνης - ΝΑΟ, με έδρα στο Λουτράκι ( Σχολής Μηχανικού 45) επισκέφθηκαν το ΕΝΕΕΓΥΛ Λουτρακίου και την διευθύντρια κυρία Αριστέα Καλογεροπούλου, προκειμένου να παρουσιάσουν μια ατομική θεραπευτική συνέδρια με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε παιδιά που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού.

Η θεραπευτική παρέμβαση του ρομπότ ΝΑΟ στηρίζεται στην παραδοσιακή θεραπεία ΑΒΑ με 3 κύρια βήματα:

• παρουσίαση ερεθίσματος
• απόκριση συμπεριφοράς και
• ενίσχυση αυτής.


Είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση διαταραχών όπως: Διαταραχές άγχους, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, Επιθετικότητα και στην Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Η παρουσία του στην θεραπεία είναι συμπληρωματική και υποστηρικτική, καθώς παρέχει πληθώρα πληροφοριών στον θεραπευτή, ώστε να διευκολύνει την δημιουργία εξατομικευμένης θεραπευτικής παρέμβασης.


Ο ΝΑΟ επιτρέπει στους θεραπευτές να ορίσουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση, βάσει 

1) της ηλικίας των παιδιών, 

2) του επιπέδου λειτουργικότητας (υψηλό, μεσαίο, χαμηλό) και 

3) των συγκεκριμένων αναγκών τους, όσον αφορά την στερεοτυπική συμπεριφορά, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ΝΑΟ, χάρη στους αισθητήρες του, συλλέγει όλα τα χρήσιμα δεδομένα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης του συναισθηματικής του κατάστασης.

πληροφορίες στον συνδεσμο ΕΔΩ