Πριν από ένα χρόνο ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος υποδέχτηκε στο γραφείο του τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος στην Χώρα, στην Πελοπόννησο και στην Κορινθία.
Στόχος της συνάντησης ήταν το πρόγραμμα «Αγησίλαος», ένα εργαλείο υλοποίησης δράσεων πρόσβασης, ένταξης και ανακούφισης.
Συζητήθηκε εκτενώς η υλοποίηση του προγράμματος στον δήμο Κορινθίων , η υλοποίηση ενός πλέγματος ενεργειών που κινούνται στην κατεύθυνση βελτίωσης υποδομών και δημιουργίας νέων, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, δράσεις τις οποίες ο Δήμαρχος δήλωσε πως αμέριστα υποστηρίζει, όπως άλλωστε πράττει όλα τα χρόνια της δημόσιας ενασχόλησης του και όχι μόνο τώρα ως Δήμαρχος.
Αυτήν την στήριξη κατέθεσε ενώπιον όλων ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας κ. Καραλής συγκαταλέγοντας το δήμαρχο Κορινθίων στους λίγους δημάρχους και αιρετούς που υποστηρίζουν σε τέτοιο ένθερμο βαθμό το αναπηρικό κίνημα.
Στις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους (2022), σε απόδειξη της ένθερμης στήριξης της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του προγράμματος, το ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με ηχηρή την απουσία των παρατάξεων της μειοψηφίας, από τον πρόεδρο της πανελλήνιας συνομοσπονδίας κ.Γιάννη Βαρδακαστάνη , τον Πρόεδρο της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ στην Πελοπόννησο Νίκο Καραλή αλλά και εκπρόσωπους σωματείων μεταξύ αυτών και της Κορίνθου.
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ο Δήμαρχος ήταν εκ των κυρίων ομιλητών στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου για το πρόγραμμα .
Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δομές στήριξης, ένταξης και ανακούφισης του δήμου μέσα από το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής και το τμήμα κοινωνικής προστασίας επαναλαμβάνοντας την διαρκή προσπάθεια για βελτίωση δομών, ενεργειών, υπηρεσιών.
Εκτενώς αναφέρθηκε στα όσα ο δήμος πράττει ,ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π κ.Βασίλης Ταγαράς, επίσης ομιλητής στην ημερίδα.
Σήμερα ο δήμος Κορινθίων, μέσα από το Κ.Κ.Π παρέχει υπηρεσίες στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μέσω του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, του Κ.Η.Φ.Η. ( Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ) και των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).
Τα Βοήθεια στο Σπίτι, στην Κόρινθο εξυπηρετεί Άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 37,5%, στο Σοφικό ποσοστό 16%, στην Τενέα το ποσοστό είναι 20% και στην δημοτική ενότητα Άσσου Λεχαίου 42,5%.
· Τα ΚΗΦΗ είναι σύγχρονες ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας, και για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ( ΑμεΑ ) - τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα - και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Τα ΑμεΑ, μπορούν να δεχθούν σε καθημερινή βάση δωρεάν τις υπηρεσίες της δομής όπως:
-Δημιουργική απασχόληση σε διάφορες δραστηριότητες .
-Συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
-Ατομική καθαριότητα και περιποίηση.
Απασχολείται ειδικευμένο προσωπικό με ειδικότητες όπως μια Νοσηλεύτρια, δύο Κοινωνικοί Φροντιστές και ένα άτομο ως Βοηθητικό Προσωπικό και λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.
· Τα Κ.Α.Π.Η. του Κ.Κ.Π. του Δήμου Κορινθίων, παρόλο που είναι Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων , προβλέπεται μέσα από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από 50 ετών και άνω να εγγράφονται ως μέλη Κ.Α.Π.Η.
Στόχος και εδώ είναι η παραμονή των ΑμεΑ, στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, στο σπίτι και τη γειτονιά του, ως ενεργό μέλος, ισότιμο και αυτόνομο, η ενθάρρυνση του για ανθρώπινες σχέσεις με σκοπό την έξοδό του από την απομόνωση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν μέλη-ΑμεΑ στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας που συμμετέχουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Κ.Α.Π.Η. , όπως :
1. Κοινωνική εργασία στους ίδιους και στο άμεσο περιβάλλον τους.
2. Ψυχολογική Υποστήριξη ( Ατομική-Ομαδική )
3. Νοσηλευτική φροντίδα
4. Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ιαματικών Λουτρών. Στην περίπτωση αυτή το μέλος-ΑμεΑ έχει ειδική μεταχείριση ανάλογα με την περίπτωση, όπως να έχει συνοδό ή το δωμάτιό του να είναι στο ισόγειο κ.α.
5. Οργανωμένη ψυχαγωγία (ημερήσιες, πολυήμερες εκδρομές, εκδηλώσεις, περίπατοι, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, παρακολούθηση κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων κ. λ. π.).
6. Συμμετοχή σε Επιμορφωτικά προγράμματα και Διαλέξεις
( ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες με κοινωνικό ή ιατρικό ενδιαφέρον, Δια Βίου Μάθησης, κ. λ. π.).
7. Δημιουργική απασχόληση σε διάφορες δραστηριότητες
( χορωδία, ομάδες χορού κ.α.)
Αρωγός στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στα Κ.Α.Π.Η. είναι το ειδικευμένο προσωπικό με ειδικότητες όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγος, Βοηθοί Νοσηλεύτριας, Βοηθητικό Προσωπικό, αλλά κυρίως οι εθελοντές. Υπάρχει άμεση συνεργασία µε φορείς του Δήμου και κυρίως το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας , όπως στην περίπτωση του προγράμματος ΄΄ Έξω Μαζί ΄΄ ( στο οποίο θα αναφερθεί η κα Σπυροπούλου ).
Επιπλέον, να ενημερώσω ότι σε κάποια Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ , είτε γιατί στεγάζονται σε ισόγεια κτιρίων, είτε γιατί υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένες ράμπες.
Η ημερίδα πραγματεύτηκε "Τα Δικαιώματα & τις Κοινωνικές Παροχές για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους. Τον Ρόλο των Τοπικών Αρχών, των Κοινωνικών Εταίρων και των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου".