ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ο απολογισμός της εβδομάδας που μας πέρασε από τον δήμαρχο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη (ΦΩΤΟ)
Η εβδομάδα που έρχεται είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Μια περίοδος κατάνυξης, ενδοσκόπησης και συζήτησης με τον εαυτό μας.

Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει.
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε, στα μάτια η μάνα μνέει.
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω ’γω στο χέρι;
Οπού συ μου ’γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει».

Συνδημότες μου καλησπέρα. Σας γράφω από το Μεσολόγγι, την Ιερή Πόλη η οποία από το πρωί τιμά μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία μας, αλλά και μια από τις πιο σπουδαίες πράξεις αυτοθυσίας και ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Την Έξοδο!

Θέλω να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την ανασκόπησή μου για την εβδομάδα που πέρασε, από την σημερινή μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ!

Πραγματικά είναι άλλο να το διηγείσαι κι άλλο να το ζεις. Όλη η πόλη βιώνει μια αληθινή μυσταγωγία. Τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι σκυθρωπά, οι μεγάλοι δεν ανταλλάσσουν βλέμματα, τα παιδιά δεν παίζουν. Όλη η πόλη βουβαίνεται, για να μπορέσεις να ακούσεις τον ψίθυρο που σε κάθε δρόμο που περπατάς, σε κάθε γωνιά που στρίβεις, σε κάθε σπίτι που συναντάς στο Μεσολόγγι, σου λέει ένα προς ένα τα ονόματα των ανθρώπων που μια τέτοια μέρα, το 1826, πήραν την μεγάλη απόφαση να βγουν στον δρόμο. Χωρίς να τρέμει η καρδιά τους!

Νιώθω ευλογημένος που παρακολούθησα σήμερα αυτό το σπουδαίο γεγονός και σας εύχομαι να αξιωθείτε κάποια στιγμή να έρθετε εδώ, και να ζήσετε αυτή την μοναδική μέρα στην ιστορία μας, που κάθε χρόνο αναβιώνουν οι κάτοικοί της. Και θα προσπαθήσω να συνεχίσω πια, με τις πεζές αναφορές σε όσα έγιναν αυτές τις μέρες στον Δήμο μας, ίσως εμφορούμενος από μια φράση που άκουσα σήμερα σε κάποια ομιλία: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν είναι μόνο μια ιστορική στιγμή του παρελθόντος. Είναι και αναφορά στο παρόν και το μέλλον, γιατί σου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να επιλέξεις, τον δρόμο του χρέους…».

Πάμε λοιπόν στην ανασκόπησή μας και ξεκινώ από την ΔΕΥΤΕΡΑ, όπου όλο το πρωί έκανα συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες για πολεοδομικά θέματα και ειδικότερα για τις διανοίξεις που απαιτούν οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

Το απόγευμα είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πριν σας πω τι έγινε εκεί να σας ενημερώσω ότι στο περιθώριο της συζήτησης με την ΓΑΙΟΣΕ για την παραχώρηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι τον Ισθμό κατέθεσα στην εταιρεία αίτημα για την παραχώρηση πέντε παλιών σιδηροδρομικών σταθμών στο Σολομό, το Χιλιομόδι, τον Άγιο Βασίλειο, τα Δερβενάκια, αλλά και την Κόρινθο (στο φυλάκιο που είναι πίσω από τις φυλακές). Εκεί μάλιστα υπάρχει και μία γεώτρηση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για άρδευση των πλατειών της Κορίνθου. Το αίτημα έγινε καταρχήν αποδεκτό από την ΓΑΙΟΣΕ, οπότε το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πέρασε ομόφωνα. Τα κτίρια θα δοθούν στις τοπικές κοινότητες για να στεγάσουν συλλόγους και φορείς, αλλά κυρίως για να σταματήσουν να είναι ερειπωμένα. Άλλωστε κάποια από αυτά έχουν και σημαντική ιστορική αξία.

Για το Αμόνι και το αίτημα των κατοίκων να υδροδοτηθεί ο οικισμός θα επαναλάβω την αλήθεια που είπα και στους οικιστές (γιατί μόνο την γλώσσα της αλήθειας έχω μάθει να λέω. Εάν δεν βρεθεί μεγάλη χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει δίκτυο υδροδότησης σε αυτή την αχανή έκταση των 2.400 στρεμμάτων.

Επιτρέψτε μου ακόμα να σας πω κάτι και για ένα θέμα που με καίει και το οποίο έχω θέσει πολλές φορές, ακόμα και από την εποχή που ήμουν στην αντιπολίτευση. Έχουμε 28 εκατομμύρια ταμειακά διαθέσιμα. Το ποσό είναι τρομακτικό, είναι μεγαλύτερο από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Αθηναίων. Αυτά τα λεφτά είναι για έργα, όχι να μένουν «κλειδωμένα» στους κωδικούς. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μένα να βρω τον τρόπο να τα «ξεκλειδώσω» και να τα αξιοποιήσω.

Την ΤΡΙΤΗ συμμετείχα στην εναρκτήρια συγκέντρωση της Συλλογικής Πρωτοβουλίας Νέων Κορίνθου, που έγινε στο Επιμελητήριο. Πρόκειται για ένα Μη Κερδοσκοπικό, Μη Κυβερνητικό Σωματείο, που έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους νέους της Κορίνθου, πάνω σε θέματα πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων, αλλά και σε κοινωνικές δράσεις. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία και όπως είπα στην σύντομη αναφορά μου, «οι νέοι φέρνουν φρέσκια ματιά και καινοτόμες προσεγγίσεις σε όσα απασχολούν τις σημερινές κοινωνίες. Η συμμετοχή τους ανανεώνει τον δημόσιο διάλογο και πρέπει να είμαστε πάντα θετικοί σε αυτήν, γιατί η Δημοκρατία βασίζεται στην συμμετοχή και στον διάλογο. Άλλωστε ο κόσμος που έρχεται είναι ο δικός τους κόσμος και αυτοί είναι που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τα σύγχρονα προβλήματα…».

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ήταν αφιερωμένη στους συνδημότες μου. Συνάντησα και πάλι δεκάδες πολίτες, αλλά και φορείς και σωματεία. Σας άκουσα και με ακούσατε. Όπου μπορώ, όταν μπορώ, όταν υπάρχουν δίκαια αιτήματα θα προσπαθώ να δίνω πάντα λύση, όσο περνά από το χέρι μου. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Θέλω με την ευκαιρία να θυμίσω πως δύο φορές τον μήνα η πόρτα μου στο Δημαρχείο ανοίγει για να συναντηθώ μαζί σας, ενώ το ίδιο κάνω κάθε μήνα και στα χωριά: στο Περιγιάλι, στην Αρχαία Κόρινθο, στα Αθίκια, στο Γαλατάκι, στο Χιλιομόδι, στο Σοφικό, στον Κόρφο, εκεί όπου ανοίγω τα παλιά δημαρχεία και τα παλιά κοινοτικά καταστήματα για να τα λέμε από κοντά. Και το κάνω με την καρδιά μου, γιατί νιώθω πως είμαι ένας από εσάς.

Όπως έγινε και την ΠΕΜΠΤΗ πρώτα στο Γαλατάκι και μετά στο ΚΑΠΗ της Αλμυρής όπου συναντήθηκα με τον πρόεδρο και τους συμβούλους των κοινοτήτων, αλλά και με κατοίκους. Το μεσημέρι στον Συνοικισμό έκανα την αυτοψία στα έργα ανάπλασης που ολοκληρώνονται στην πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου και στο Πάρκο Πρόνοιας. Εκεί, τοποθετήσαμε νέα σκίαστρα, πέργκολες, καινούργια παγκάκια και σύγχρονα φωτιστικά σώματα, φυτέψαμε δέντρα, θάμνους και λουλούδια δίνοντας μία νέα, πολύ καλύτερη όψη στην πλατεία, η οποία εξυπηρετεί μια περιοχή, όπου ζουν 15.000 άνθρωποι.

Το μεσημέρι το Δημαρχείο γέμισε δροσιά και νιάτα. Πάνω από 50 παιδιά από την Κύπρο, την Πολωνία και την Ρουμανία, τα οποία φιλοξενούνται από τους συμμαθητές τους στο Γυμνάσιο Σοφικού, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ήρθαν στο Δημαρχείο. Το Γυμνάσιο του Σοφικού είναι ένα λαμπερό παράδειγμα του τι σημαίνει «σύγχρονο σχολείο». Με την εξωστρέφειά του, καλλιεργεί την πολυπολιτισμική συνείδηση, ενώ μέσα από τις περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνει, τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον, να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που το απειλούν και να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προστασία του.

Το απόγευμα συμμετείχα σε μία ακόμα εθελοντική δράση δενδροφύτευσης, από αυτές που στηρίζει και ο Δήμος συνολικά και εγώ προσωπικά. Μετά την Κόρινθο, όπου συνεχίζουμε σε όλη την πόλη την δενδροφύτευση εντατικά, μετά το Σοφικό, μετά την Αλμυρή και τα Λουτρά Ωραίας Ελένης είχαμε μία ακόμα ανάλογη δράση στο Χιλιομόδι, κοντά στο Μνημείο του Νικηταρά από το δημοτικό σχολείο του Χιλιομοδίου και το SOSTETO. Παράλληλα κάναμε και μία σύσκεψη για την εξέλιξη της προμελέτης του νέου Πνευματικού Κέντρου Χιλιομοδίου.

Στον Δήμο Κορινθίων δεν σταματάμε να δουλεύουμε και να δημιουργούμε σύγχρονες υποδομές, με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους συνδημότες μας.

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ήταν μία celebrities day! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, μία από τις πιο χαρούμενες και λαμπερές προσωπικότητες της τηλεόρασης, ήρθε στην Κορινθία, για τα γυρίσματα της εκπομπή του “Roadshow”. Στο πλαίσιο αυτής της εκπομπής τράβηξε πλάνα από την Κόρινθο, ενώ έκανε και μία σύντομη στάση στο Περιγιάλι, όπου μας δώρισε έναν απινιδωτή (αχρείαστος να ‘ναι). Τον γνώρισα από κοντά, μαζί με τον πρόεδρο του Περιγιαλίου, τον Νίκο Δεσποτάκη, και όπως είπα και σε άλλο σχόλιο, «η ζεστασιά που εκπέμπει το χαμόγελό του, η δυνατή χειραψία του, ο αυθορμητισμός του, τα αθώα πειράγματά του, όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν μια τηλεοπτική προσωπικότητα εντελώς παράταιρη με όσα συμβολίζει συχνά η τηλεόραση…». Ωραίος τύπος, πράγματι!

Χθες ΣΑΒΒΑΤΟ ήμουν πάλι στην περιφέρεια του Δήμου μας -και συγκεκριμένα στο Κατακάλι- όπου έκανα αυτοψία στο έργο της επέκτασης του αγωγού ύδρευσης από το Κατακάλι στο Λυχνάρι, ενώ συνεργάστηκα και με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τον Στέργιο Χατζή, για διάφορα έργα που απασχολούν τους κατοίκους στο Λυχνάρι. Μετά είχα συνεργασία μαζί με την πρόεδρο του Γαλατακίου, την Ματίνα Παξου ενώ έκανα και αυτοψία στο εγκαταλελειμμένο κάμπινγκ της Αλμυρής.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Μια περίοδος κατάνυξης, ενδοσκόπησης και συζήτησης με τον εαυτό μας. Θα αφοσιωθούμε σε αυτό ώστε με μεγαλύτερη διάθεση και πιο καθαρή καρδιά και μυαλό να επιστρέψουμε, αμέσως μετά την Ανάσταση και το Πάσχα, στην δύσκολη καθημερινότητα. Αλλά γι αυτήν θα έχουμε χρόνο να τα πούμε μετά.

Καλές γιορτές να έχουμε…