Του Σταύρου Γριμάνη
Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των δύο πρωτοποριακών projects που προωθεί η Motor Oil, και τα οποία θα εγκαινιάσουν την εποχή του πράσινου υδρογόνου στη χώρα μας.
Ο ενεργειακός όμιλος, που τα τελευταία χρόνια έχει διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του, περιλαμβάνοντας και τον ισχυρό βραχίονα των ΑΠΕ (μέσω της MORE), επεξεργάζεται εδώ και καιρό αυτό το μεγάλο βήμα προς την «επόμενη μέρα», όπως θεωρείται η παραγωγή και χρήση του καθαρού υδρογόνου.
Ένα εγχείρημα απαιτητικό, καθώς σε αντίθεση με το υδρογόνο που σήμερα παράγεται κυρίως από φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά καύσιμα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, το «πράσινο» υδρογόνο πρέπει να παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού που θα γίνεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Και η αλήθεια είναι ότι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της Ε.Ε. σε αυτό το επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικές, με αρκετά σχέδια να έχουν αστοχήσει.
Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διεκδικεί ένας όμιλος με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το οικονομικό εκτόπισμα της Motor Oil, ο οποίος υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δις ευρώ έως το 2030, προς το στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Σε αυτά περιλαμβάνονται στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2,5 δις ευρώ στις ΑΠΕ, τα βιοκαύσιμα, το φυσικό αέριο, τις τεχνολογίες δέσμευσης CO2, τα πετροχημικά, αλλά και το υδρογόνο.
Μόνο για τη φετινή χρονιά οι επενδύσεις της Motor Oil θα φτάσουν τα 560 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον βασικό σχεδιασμό και την παραγγελία εξοπλισμού και υλικών για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου εντός των διυλιστηρίων της ΜΟΗ, που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα.
Τα δύο projects
Η εν λόγω μονάδα στα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων θα είναι ισχύος 30 MW, και το σχέδιο, που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2023, υλοποιείται μέσω κοινοπραξίας 10 εταίρων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπό τον συντονισμό της Motor Oil.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο, που θα επιδείξει για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη χρήση βελτιωμένης τεχνολογίας, ενώ η διεργασία ηλεκτρόλυσης θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ολοκλήρωσή του έργου αναμένεται προς τα τέλη του 2027.
Το δεύτερο μεγάλο project είναι το «North-1», που έχει επίκεντρο πρώην λιγνιτική εγκατάσταση στο Αμύνταιο της Δ. Μακεδονίας και αναπτύσσεται από την Ηellenic Hydrogen, μια κοινοπραξία της Motor Oil (με συμμετοχή 51%) και της ΔΕΗ (με συμμετοχή 49%). Το «North-1» αφορά την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτρόλυσης 50-100 MW, με στόχο αυτή να καταστεί η πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το ύψος της αρχικής επένδυσης κινείται στην περιοχή των 70 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το «TRIERES» που συγχρηματοδοτείται από το ενωσιακό πρόγραμμα Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership, με σκοπό τη δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου («Small Scale Hydrogen Valley»), δηλαδή ενός οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα, διασυνδέοντας τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυνητικούς off-takers επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται μια σημαντική ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών έργων χρήσης υδρογόνου (αστικά λεωφορεία, επιβατικά οχήματα, ναυτιλία, μονάδα ηλεκτροδότησης) καθώς και για εκπόνηση μελετών της χρήσης υδρογόνου για υφιστάμενες ή μελλοντικές εφαρμογές, ενώ θα υπάρξουν συνέργειες με υφιστάμενες και μελλοντικές κοιλάδες υδρογόνου στην ΕΕ (Ολλανδία, Αυστρία, Κύπρο) και την Αίγυπτο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ανερχόμενου κόμβου καθαρής ενέργειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το TRIĒRĒS ανακηρύχθηκε «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η «σφραγίδα» των Βρυξελλών
Καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της ΜΟΗ για το «Blue Med»,- με στόχο την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης πράσινου υδρογόνου-, θεωρείται και η έγκριση από την Κομισιόν, στα μέσα Φεβρουαρίου, επιδότησης ύψους 111,7 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό όμιλο.
Όπως είχε επισημάνει τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επιδότηση αφορά την επένδυση σε ηλεκτρολύτη ισχύος 50 MW, που θα αντλεί ενέργεια από ΑΠΕ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με χρήση στις μεταφορές και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.
Στο σκεπτικό της τονιζόταν ότι το έργο θα συμβάλει στην ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας για απανθρακοποίηση των μεταφορών και της βιομηχανίας, σηματοδοτώντας την ουσιαστική εκκίνηση της, -σχεδόν ανύπαρκτης σήμερα-, αγοράς υδρογόνου στη χώρα μας.
newmoney.gr