Τι εκνευρίζει τους Τούρκους στο Φαρμακονήσι;
Οι Τούρκοι, που θεωρούν το Φαρμακονήσι είτε νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας είτε τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή, ξέρουν πολύ καλά ότι η μικρή ανεμογεννήτρια που στήθηκε (και φαίνεται), δεν αφορά κάποια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ότι είναι ένα μικρό μόνο μέρος μιας συνολικότερης (και αφανούς) οχύρωσης του νησιού. Αυτό τους έχει μπει στο μάτι .

Κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Φαρμακονήσι, που ενώ οι Τούρκοι το ‘χουν πάρει χαμπάρι και ωρύονται, εμείς εδώ δεν το αξιολογούμε, εντάσσοντας το στην «πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο». Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρομαι, διότι το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο και κάποιες ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Αν θυμάστε, πριν από καμιά εβδομάδα, πρώτα μια τουρκική εφημερίδα με φωτογραφικό πρωτοσέλιδο και στη συνέχεια πολλές εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, ασχολήθηκαν με την τοποθέτηση μια ανεμογεννήτριας στο Φαρμακονήσι. «Πρώτα έστειλαν στρατό, τώρα έχτισαν και ανεμογεννήτρια» έγραφε η Sözcü.   Αμ δεν τους πείραξε μια μικρή ανεμογεννήτρια, ύψους τριάντα μόλις μέτρων, δηλαδή όσο ένα κυπαρίσσι, που μπήκε στο νησί. Ούτε η οργισμένη τους αντίδραση είναι «πάγια και συνήθης». 

Οι Τούρκοι, που θεωρούν το Φαρμακονήσι είτε νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας είτε τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή, ξέρουν πολύ καλά ότι η μικρή ανεμογεννήτρια που στήθηκε (και φαίνεται), δεν αφορά κάποια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ότι είναι ένα μικρό μόνο μέρος μιας συνολικότερης (και αφανούς) οχύρωσης του νησιού. Αυτό τους έχει μπει στο μάτι.  Και εκνευρίστηκαν ακόμα περισσότερο, διότι η αμυντική αυτή αναβάθμιση του νησιού ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από το ΓΕΕΘΑ, αλλά και με ακόμα αναλυτικότερο δελτίο της ελληνικής εταιρείας (Eunice Energy Group) που «έχτισε» το έργο. 

Λες και το κάναμε επίτηδες να εκνευρίσουμε τους Τούρκους. Το τι ακριβώς έχει στηθεί στο Φαρμακονήσι (που απέχει μόλις 7 μίλια από την Τουρκία και είναι στην ίδια ευθεία με τα Ίμια) δεν είναι απολύτως σαφές. Η εταιρεία αναφέρεται αορίστως στην «πλήρη ενεργειακή αυτονομία του Φαρμακονησίου, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες», για εγκατάσταση «υβριδικού συστήματος που πολλαπλασιάζει την αμυντική ικανότητα του νησιού» και το κάνει «άτρωτο».  

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναφορά σε «καθαρά ελληνικά και απρόσβλητα software και hardware, που ενισχύουν δραστικά την αντι-drone προστασία, όχι μόνο του νησιού αλλά και της θαλάσσιας περιοχής γύρω του». Όπερ, αυτά είναι που έκαναν του Τούρκους να γίνουν έξαλλοι. Διότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με μια ελληνική εταιρεία και χρησιμοποιώντας ελληνική τεχνογνωσία, οχυρώνουν ένα νησί που είναι στο στόχαστρο τους και μάλιστα το ανακοινώνουν φόρα-παρτίδα. Δεν βλέπω εδώ καμιά κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία όπως κατηγορείται η κυβέρνηση από τον Σαμαρά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.  

Δημήτρης Ευθυμάκης

protagon.gr