"Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Ήδη το έχουμε θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη δήλωση που κάναμε με την Αυστρία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία...Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, ες τις γειτονιές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση", σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Capital.gr, τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας επανήλθαν στο θέμα της πιθανής σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία όπως λένε θα καθοριζει τα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία ναυτιλιακής αρχής με τη Συρία. Μάλιστα έθεσε το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, λέγοντας ότι μετά από τη συμφωνία με τη Συρία θα έρθει και μια με την Αίγυπτο.
Μιλώντας στον εκπρόσωπο του TGRT News στην Άγκυρα Φατίχ Ατίκ, ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου είπε ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας βρίσκεται καθ' οδόν.
Ο υπουργός είπε: "Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση".
Αναφέροντας τη συνάντηση, ο δημοσιογράφος Φατίχ Ατίκ είπε: "η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί με την Αίγυπτο. Όταν πέσουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο", ενώ προσέθεσε ότι "αυτές οι πιθανότητες κάνουν την Ελλάδα να ανησυχεί περισσότερο".
Ο πρόεδρος της Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δήλωσή του στην τηλεόραση του Κοινοβουλίου στις 18 Δεκεμβρίου, είπε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Η ανησυχία Αθήνας και Λευκωσίας
Η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ανησυχεί ιδιαίτερα Αθήνα και Λευκωσία.
Μια τέτοια συμφωνία υπονομεύει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς θα παραβιάζει τα όρια της δικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Παράλληλα η μεθόδευση της Τουρκίας να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία αποτελεί, μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, μια ακόμη κίνηση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όπως σημειώνουν έγκυροι γεωπολιτικοί αναλυτές.
Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο που Αθήνα και Άγκυρα, τουλάχιστον τυπικά, βρίσκονται σε μια διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με τη συμφωνία Άγκυρας- Δαμασκού ο ελληνοτουρκικός διάλογος τορπιλίζεται, καθώς αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, αδιαλλαξίας και αναθεωρητικότητας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
capital.gr