- Η 17η Δεκεμβρίου αποτελεί μέρα αφύπνισης και διεκδίκησης για όσα μένουν να κατακτηθούν σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο, μέχρι να κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων.
Οι διακρίσεις και το στίγμα που σχετίζονται με την εργασία στο σεξ καθώς και το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο καθιστούν τους ανθρώπους που εργάζονται στο σεξ ιδιαίτερα ευάλωτους σε περιστατικά βίας.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μέσω της πολυετούς λειτουργίας των κέντρων Red Umbrella έχουμε λάβει δεκάδες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές πολλαπλών μορφών και έχουμε κληθεί να παράσχουμε συμβουλευτική, νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Βασικό αίτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και του Red Umbrella είναι η αναθεώρηση του νόμου για τη σεξεργασία (2734/1999), καθώς – πέραν του ότι δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα – καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νόμιμη εργασία στο σεξ, ιδίως στην Αθήνα όπου η πλειοψηφία των οίκων ανοχής λειτουργούν χωρίς άδειες, ενώ αφήνει τα άτομα που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες απροστάτευτα και ευάλωτα στη βία και στην εκμετάλλευση.
Χαρακτηριστική μορφή κακοποίησης που υφίστανται συχνά τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι το stealthing, που ορίζεται ως η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Όπως επισημαίνει η Αγγελική Σουγλέ, δικηγόρος του κέντρου Red Umbrella Athens, «η βία κατά των σεξεργαζόμενων προσώπων στη χώρα μας αποτυπώνεται με διάφορες μορφές και σε υψηλά ποσοστά. Πιο ευάλωτοι ειναι οι άνθρωποι που εργάζονται στο σεξ και παράλληλα είναι πρόσφυγες, μετανάστες, transgender. To 2023 είχαμε αύξηση των καταγραφών βίαιων πράξεων με αποκορύφωμα την ειδεχθή δολοφονία της τρανς προσφυγισσας Anna Ivankova.
H δολοφονία αυτή έβαλε την Ελλάδα στο θλιβερό κατάλογο του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου που καταγράφει της τρανσφοβικες δολοφονίες ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στο σεξ. Είναι προτεραιοτητα για εμάς η εφαρμογή πολιτικών αποποινικοποίησης και κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ως μέσο εξάλειψης της βίας».
Η υποστήριξη των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και η υπεράσπισή τους απέναντι σε περιστατικά βίας αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή.
Μέσω του έργου παρέχεται νομική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας και εκπαιδεύσεις για σεξεργαζόμενα άτομα, ενώ παράλληλα λαμβάνονται πρωτοβουλίες πρωτογενούς έρευνας και συνηγορίας.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.