Ο Άρειος Πάγος επέρριψε ευθύνες στην εκμισθώτρια τράπεζα για μη λήψη μέτρων ασφαλείας, 14 χρόνια μετά το έγκλημα στο υποκατάστημα της Marfin.
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου του 2010, τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κατάστημα κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Νεκροί ανασύρθηκαν η Α. Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. Αυτοί εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτιρίου, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.
Η απόφαση δικαιώνει την ιδιοκτήτρια εταιρεία που της εκμίσθωνε το ακίνητο, αναιρώντας την τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.
Το χρονικό της υπόθεσης και των αποζημιώσεων των θυμάτων στη τράπεζα Marfin
Οι φυσικοί αυτουργοί δεν έκατσαν ποτέ στο εδώλιο και για τους συγγενείς των θυμάτων παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία και χωρίς αποζημίωση.
Το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Οι οικογένειες των θυμάτων μετά την αποδεδειγμένη ενοχή των στελεχών στράφηκαν κατά της τράπεζας για αποζημιώσεις το 2018.
Το 2019 ο Άρειος Πάγος προχώρησε στην αναίρεση απόφασης που δικαίωνε συγγενείς θυμάτων και υπαλλήλους, στέλνοντας πίσω στο Εφετείο την υπόθεση για νέα εκδίκαση καθώς έκρινε υπερβολικά τα ποσά της αποζημίωσης που επιδικάστηκαν.
Το 2020 η υπόθεση της Marfin έλαβε και άλλες διαστάσεις, εξαιτίας της απαίτησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ακυρώσει τις δικαιώσεις αποζημιώσεων των συγγενών θυμάτων της Marfin, που είχαν οριστεί το 2018.
Τότε υπήρξε πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τη γνωστοποίηση ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά 2.24 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.
Στο… σκοτάδι η έρευνα για την τραγωδία στην τράπεζα της Marfin
Τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπήρξε μια ανώνυμη επιστολή που κατονόμαζε τρεις άνδρες ως τους εμπρηστές του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στη Σταδίου.
Οι δύο από τους τρεις κλήθηκαν σε απολογία. Και οι δύο δήλωσαν αθώοι.
«Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία, δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι», ανέφερε ο ένας εκ των δύο ενώπιον του δικαστηρίου.
«Πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για ένα έγκλημα που δεν έχω κάνει και μάλιστα τόσο βαρύ».
Ο δεύτερος υποστήριξε ότι δεν ήταν καν στην πορεία «από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία, διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα».
Και οι δύο αθωώθηκαν ομόφωνα. Κανείς από τους μάρτυρες δεν τους αναγνώρισε ως δράστες του εμπρησμού.
Dikastiko.gr