Νέα δράση του ΕΣΠΑ - Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027
συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ
  • Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027 δημοσιεύθηκε η νέα Δράση «Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ με Δικαιούχους τους Ερευνητικούς Οργανισμούς της χώρας (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικοί Φορείς).

Η νέα Δράση, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης Δράσης του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου μέσω 2 Προσκλήσεων που υλοποιήθηκαν, μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία Γραφείων ή Μονάδων Μεταφοράς Τεχνολογίας στους περισσότερους Ερευνητικούς Οργανισμούς, μέσω της ανάπτυξης βασικών πολιτικών, της στελέχωσης των δομών αυτών με το απαραίτητο προσωπικό και της εξοικείωσης των Ερευνητικών Οργανισμών γενικότερα με τις δραστηριότητες Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Η Δράση αφορά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στους Δημόσιους Ερευνητικούς Οργανισμούς της χώρας και αφορούν στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027.

Σκοπός είναι η δημιουργία και λειτουργία Δικτύων Μεταφοράς Τεχνολογίας, καθώς και η ενίσχυση των Ανθρώπινων Πόρων που ασχολούνται με τη Μεταφορά Τεχνολογίας στους Ερευνητικούς Οργανισμούς, με στόχο:

τη βελτίωση των δεικτών  Καινοτομίας της χώρας,
την αύξηση των ποσοστών ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας,
τα αποτελέσματα της έρευνας να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από τη Βιομηχανία και να ενσωματώνονται σε αλυσίδες αξίας,
οι Ερευνητικοί Οργανισμοί να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο, και
την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την εξειδίκευσή του σε ικανότητες, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Οι Ερευνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να διαθέτουν μια βασική οργανωτική Μονάδα/Γραφείο για τη διαχείριση της Μεταφοράς Τεχνολογίας και να έχουν εγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες προσεγγίζουν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει μία Μονάδα/Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας. Τα Δίκτυα μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά που λειτούργησαν στο πλαίσιο της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ή να δημιουργηθούν νέα. Είναι απαραίτητο όλοι οι Φορείς που θα ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο που να έχει τουλάχιστον τρία μέλη.

Κάθε δίκτυο θα συντονίζεται από ένα Φορέα που συμμετείχε στην Πρόσκληση του Άξονα Β’ της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και θα επιλέγεται από τα μέλη του δικτύου με κριτήρια την  εμπειρία του στην υλοποίηση δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας και την ικανότητα συνεργασίας και συνέργειας με τα άλλα μέλη του δικτύου. Οι δυνητικοί Δικαιούχοι, θα πρέπει να δημιουργήσουν Δίκτυα, αποτελούμενα κατ’ ελάχιστον από  3 Φορείς.  

Κάθε δίκτυο θα συντονίζεται από ένα Φορέα που θα επιλέγεται από τα μέλη του δικτύου με κριτήρια την εμπειρία στην υλοποίηση δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας και την ικανότητα συνεργασίας και συνέργειας με τα άλλα μέλη του δικτύου.