Φιάσκο με το ελληνικό FBI: Πώς έγινε η διαρροή 554 ονομάτων "μυστικών" αστυνομικών - Πανηγυρίζει η Greek Mafia
Μια διαρροή 554 ονομάτων "μυστικών" αστυνομικών του "Ελληνικού FBI", που χθες έκανε την έναρξή του, μέσα από μία διαβλητή ή τουλάχιστον μη απευκταία όπως αποδεικνύεται διακίνηση υπηρεσιακών εγγράφων σε αστυνομικές υπηρεσίες, αφήνει επικίνδυνα εκτεθειμένο μεγάλο αριθμό αστυνομικών.

Η λίστα, με πρωτοφανή μεγάλο αριθμό αστυνομικών, "εν ριπή οφθαλμού" έκανε τον γύρο του διαδικτύου σε ομαδικές συνομιλίες αστυνομικών. Από τις διαδικτυακές ομάδες έφθασε να δημοσιοποιηθεί σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αποτέλεσμα, ο κάθε κακοποιός της… GREEK MAFIA να μπορεί να έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία του διώκτη του. Κανείς δεν σκέφτηκε πως η θέαση αυτών των ονομάτων θα έπρεπε να γίνεται με αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα ή με προσωποποιημένο-ατομικό έγγραφο στην υπηρεσία του κάθε αστυνομικού που μετατίθεται ή αποσπάται στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως γίνεται σε ειδικές υπηρεσίες σαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και άλλες. Το συγκεκριμένο υπηρεσιακό έγγραφο, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, είχε την ένδειξη "εμπιστευτικό", με αποδέκτες αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες. Έγγραφα με αυτήν την ένδειξη μπορούν να ανοίξουν μόνο οι διοικητές αυτών των υπηρεσιών.

Μετά τη διαρροή προσωπικών στοιχείων αστυνομικών που θα απαρτίσουν την ειδική υπηρεσία, η οποία θα αντιμετωπίζει τις πολυποίκιλες παράνομες δραστηριότητες της GREEK MAFIA, όπως συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προανάκριση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Η έρευνα θα έχει ως στόχο των εντοπισμό εκείνων που διέρρευσαν τη λίστα, μέσω ηλεκτρονικών ιχνών, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, και επικοινωνιών. Ο κύκλος των αποδεκτών που άνοιξαν το υπηρεσιακό έγγραφο στο POLICE on line, είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο αφήνουν ίχνη του "ανοίγματος". Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση θα επικεντρωθούν στα ίχνη εκείνων που φαίνεται να απέστειλαν τη λίστα σε συγκεκριμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, προκειμένου "οπισθοδρομώντας" να φθάσουν στο αρχικό άτομο ή άτομα της διαρροής.

Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι από τους αστυνομικούς που είδαν δημοσιοποιημένα προσωπικά τους στοιχεία να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και κατά της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που τα δημοσιοποίησε. Σε αυτή την περίπτωση ο εισαγγελικός λειτουργός ενδέχεται να διατάξει προκαταρκτική έρευνα ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα, όπως τη λήψη καταθέσεων από τους αποδέκτες της λίστας των 554 αστυνομικών, άρση απορρήτου των επικοινωνιών. Αρμόδιες αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν εκείνος ή εκείνοι που διέρρευσαν τη λίστα να είναι "θιγμένοι"-"δυσαρεστημένοι"-"διωγμένοι" από τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας.

Όπως και να έχει η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων αστυνομικών που προβλέπεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος εναντίον της GREEK MAFIA, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την ασφάλειά τους και την υπηρεσιακή αποτελεσματικότητα. Μια τέτοια διαρροή, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί κύκλοι, καθιστούν τους αστυνομικούς, στόχους εκδικητικών ενεργειών ή ύποπτων προσεγγίσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίας Δημογλίδου, που έκανε λόγο ακόμη και για "κίνδυνο ζωής" από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων αστυνομικών της μυστικής υπηρεσίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολη η αντικατάσταση 554 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια ικανότητας, ενώ και ο αριθμός τους είναι μεγάλος.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σε ανακοίνωσή της ήταν ενδεικτική: "Δεν μας ενδιαφέρει επ’ ουδενί αν πρόκειται για λάθος ή αν κάποιοι θεώρησαν τη δημοσίευση ως ‘αποκλειστικές πληροφορίες’, το μόνο που μας αφορά είναι η κατάληξη, αφού τα ακριβή στοιχεία αστυνομικών μιας νεοϊδρυθείσας Υπηρεσίας η οποία στο μέλλον θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έγιναν προσβάσιμα στους πάντες. Αρνητική και αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει η εκκωφαντική, έως αυτή τη στιγμή, σιωπή της Ηγεσίας για το όλο περιστατικό".

Από την πλευρά της η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής σημείωσε ότι "δεν κατανοούμε τις ‘αποκλειστικές’ ειδήσεις με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχουν σε μία αστυνομική έρευνα και επιχείρηση ή και στη στοχοποίηση των συναδέλφων μας".

Πηγή: TheTOC