Πρόστιμο 800.000 ευρώ σε γιατρό που έγραψε εκατοντάδες φάρμακα στη… μητέρα του
Στη φάκα των ψηφιακών συστημάτων του υπουργείου Υγείας έπεσε γιατρός, ο οποίος συνταγογράφησε σε ένα μήνα φάρμακα πολλών χιλιάδων ευρώ στη μητέρα του και εκτελούσε τις συνταγές στο ίδιο φαρμακείο.

Περίπου 100 γιατροί έχουν πιαστεί το τελευταίο διάστημα στη φάκα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για υπερυνταγογράφηση.

Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει τα πρώτα σημειώματα για απολογίες και τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, Τρίτη, «καταλογίσαμε σε ένα γιατρό 800.000 ευρώ πρόστιμο για ένα μήνα, ο οποίος έγραφε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο».

Ο ίδιος είπε ότι η ζημιά του Δημοσίου από πλασματική συνταγογράφηση «υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αν αυτό γίνεται για 10 χρόνια μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ».

«Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή, αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, αλλά από τους ασθενείς και στόχος μου είναι να βάλω τάξη», ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί της Τετάρτης.

Ο έλεγχος για την καταπολέμηση της κλοπής θα γίνεται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ που δίνει πρόσβαση σε δεδομένα και μέσω των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομηθούν πόροι ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα, αν συνεχιστούν τέτοια φαινόμενα.

Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.

Τι έχουν δείξει τα πρώτα στοιχεία για 100 γιατρούς που έχουν υπερσυνταγογραφήσει
«Βρήκαμε ότι γιατροί έχουν γράψει τεράστιες ποσότητες φαρμάκων, από 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν οι γιατροί αυτό σήμερα, καθώς υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούμε να ελέγξουμε.

https://www.fortunegreece.com/