Δύο -τουλάχιστον- σενάρια που εκπορεύονται από το Μαξίμου επιχειρεί να κάψει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, θέτοντας ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σενάριο για την μετάβασή του στην προεδρία της Δημοκρατίας καίει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, φορώντας το καπέλο του υπουργού Άμυνας ανοίγει θέμα ενίσχυσης των εξοπλισμών στα νησιά, κίνηση που -σε συνδυασμό με την απόρριψη της προοπτικής εξόδου του από το πολιτικό σκηνικό- μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια προσέγγισης Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Συνολικά, οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ενισχύουν το προφίλ του στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στη βάση της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπει διακριτό σήμα προς το διεθνή παράγοντα, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος επιδεικνύει συγκεκριμένη στάση και δεν εξαρτάται από τις επιλογές του Μαξίμου. Η επιλογή χρόνου για τη συνέντευξη δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την προσπάθεια ανασύστασης του πολιτικού σκηνικού, που εκδηλώνεται όχι μόνο στην αντιπολίτευση με εκλογές και συνέδρια σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, με τη στάση των Σαμαρά, Καραμανλή και Μεϊμαράκη.
Όχι στην προεδρία της Δημοκρατία
«Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν είναι στις προθέσεις μου», λέει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής.
Νάρκη στην προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας με εξοπλιστικά
Επίσης, προαναγγέλλει αλλαγή φιλοσοφίας στα εξοπλιστικά και ενίσχυση των νησιών με ισχυρά πυραυλικά συστήματα.
«Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα εγκατεστημένα στα πολλά νησιά της ελληνικής επικράτειας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επιτύχουμε την απόλυτη δυνατότητα αποτροπής τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Απαιτείται μία αλλαγή φιλοσοφίας, που προκύπτει και από τα διδάγματα των συγκρούσεων που βλέπουμε».
Κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ
Στο ίδιο πλαίσιο, στέλνει δημόσιο μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, που αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν, κάνει λόγο για κατώτερα των υπεσχεμένων Bradley και ότι οι LCS που προσφέρονται δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
Τυχαία δεν είναι ούτε η κριτική στην ΕΕ για τον τρόπο χειρισμού της Άμυνας και των αμυντικών δαπανών. Με δεδομένο ότι πολλές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα συντηρητικές και μέλη του NATO επικρίνουν την ΕΕ και ζητούν διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας επιλέγει το συγκεκριμένο ζήτημα -οικονομικής χροιάς- για να δείξει ότι ο ίδιος έχει ευρύτερη αντίληψη και κινητοποιείται και εκτός των στενών ορίων της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εισερχόμενος στη διαμόρφωση του πλαισίου…
Οι σχέσεις με Μητσοτάκη και το πάρτι της ΝΔ
Μηνύματα κρύβουν και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις απουσίες από την επέτειο των 50 ετών της ΝΔ. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε αφενός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γυναίκα μου είναι “φιλόξενοι οικοδεσπότες”, αλλά περιόρισε τις διμερείς σχέσεις σε αυτές του “πρωθυπουργού με υπουργό της κυβέρνησής του”. Ο Νίκος Δένδιας απέφυγε το ναρκοπέδιο του πάρτι των 50 ετών της ΝΔ, αρνούμενος να σχολιάσει τις ηχηρές απουσίες του Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
https://www.crisismonitor.gr/