Η «νέα μόδα» στις κλοπές αυτοκινήτων
μεγάλη προσοχή για τους ιδιοκτήτες ΙΧ
  • Έναν νέο πονοκέφαλο έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες συγκεκριμένων οχημάτων, μετά την έξαρση στις κλοπές ενός εξαρτήματος.

«Κόκκινο συναγερμό» είχαν σημάνει τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές αρχές ανά τον κόσμο, μετά την έξαρση στις κλοπές καταλυτών που είχε παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι σπείρες, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι έχουν βάλει στο μάτι ένα άλλο εξάρτημα των οχημάτων, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για τις πίσω πόρτες (καρότσας) από τα γνωστά σε όλους μας αγροτικά, με τη συντριπτική πλειονότητα των περισταστικών να συμβαίνουν στις ΗΠΑ όπου τα εν λόγω οχήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Ενδεικτικά είναι αμερικανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μόλις σε διάστημα λίγων ημερών και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2024 μέχρι και τον Μάιο, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν αναφορές για 20 κλοπές πίσω θυρών από pick-ups στην πόλη Κόστα Μέσα, στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια.

Η έξαρση στις κλοπές του εν λόγω εξαρτήματος έχει προκαλέσει έκπληξη στους πολίτες, και δη στους ιδιοκτήτες pick-up μοντέλων, με πολλούς να αναζητούν τα αίτια που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα, ωστόσο, με αναφορές, οι συμμορίες έχουν αρχίσει να αποσπούν τις πίσω πόρτες, αφενός επειδή μπορύν και τις αφαιρούν εύκολα και αφετέρου διότι ειδικά αυτές των καινούργιων μοντέλων ενσωματώνουν κάμερες και άλλες ακριβές τεχνολογίες που μπορούν να πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Όσον αφορά την οικονομική ζημιά που προκαλούν στον ιδιοκτήτη, σύμφωνα με έναν ιδιοκτήτη ενός Toyota Tacoma -ένα μοντέλο που αποτελεί βασικό στόχο των σπειρών- η αντικατάσταση της πόρτας μπορεί να πλησιάσει τα 4.000 δολάρια, δηλαδή τα 3.609 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί -μεταξύ άλλων- στο Τέξας, με έναν οδηγό μάλιστα να πέφτει θύμα δύο φορές μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών. Την πρώτη φορά, μάλιστα, οι κλέφτες αφαίρεσαν την πόρτα καρότσας του οχήματός του ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο έξω από ένα Walmart, όπου ο χώρος είναι γεμάτος από κάμερες ασφαλείας.

Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ συμβουλεύουν στους ιδιοκτήτες μοντέλων να επενδύσουν σε κλειδαριές πίσω θυρών, αλλά και να σταθμεύουν τα οχήματά τους όσο το δυνατόν πιο κοντά σε άλλα, ώστε να εμποδίζουν τους κλέφτες να ανοίγουν την πόρτα, ώστε να μπορέσουν να την αφαιρέσουν.

 

carandmotor