Το debate ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ
Το debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ μάλλον θα έχει θετικό αποτέλεσμα για το κόμμα και την μελλοντική του πορεία.

Καταρχήν απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, έχει θέσεις και προβληματισμούς για τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, έχει περισσότερες από μια εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, παραμένει ένα κόμμα προσανατολισμένο στην ευημερία του πολίτη και τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς ιδεολογικές ακρότητες και χωρίς ουτοπικά οράματα.

Οι ήπιοι τόνοι, οι απόψεις που ακούστηκαν για όλες τις θεματικές ενότητες, η σοβαρότητα και η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, συμβάλουν στην διασφάλιση της θέσης του ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική αντιπολίτευση, σίγουρα ανεβάζουν τα ποσοστά του κόμματος πάνω από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και απαντούν θετικά στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ έχει δυνατότητες διακυβέρνησης στο μέλλον.

Η απάντηση στο ερώτημα ποιός θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δόθηκε στο debate, θα δοθεί στις κάλπες του Οκτωβρίου, αλλά είναι προφανές οτι το κόμμα διαθέτει ικανά και έμπειρα στελέχη, που μπορούν να συγκροτήσουν μια καλή κυβέρνηση. Σημειώνουμε εδώ ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ικανά στελέχη στο ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν συμμετέχουν στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών.

Οι συμμετέχοντες είχαν διαφορές σε αρκετά ζητήματα, αλλά όλες οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές, χωρίς να ξεφεύγουν από τις βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέδειξαν τις αστοχίες της κυβέρνησης και κατέθεσαν χρήσιμες προτάσεις για την οικονομική πολιτική, τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογία, την αγορά ακινήτων και το μοντέλο ανάπτυξης, συμφωνώντας μεταξύ τους οτι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Ο διάλογος μεταξύ τους περιείχε αιχμές σε ήπιους τόννους σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ που βασιλεύει η χυδαιότητα.
Οι υποψήφιοι απέδειξαν ότι ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι από κοινού, μπορούν πράγματι να προσφέρουν μια εναλλακτική διακυβέρνησης και ότι διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία να κυβερνήσουν.


Οι διαφορές τους εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης του κόμματος και των θεσμών του, ζητήματα που θα λυθούν ούτως ή άλλως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάποιος κέρδισε την τηλεμαχία, αυτό που εμείς θεωρούμε είναι πως οι Ανδρουλάκης, Γερουλάνος και Κατρίνης ενίσχυσαν τη θέση τους στο κοινό του ΠΑΣΟΚ, η Διαμαντοπούλου μάλλον γοήτευσε κάποιους από τους Πασόκους που είχαν ψηφίσει Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές και ο Δούκας μάλλον είχε θετική απήχηση σε παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είχαν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Γιαννακοπούλου κέρδισε δημοσιότητα.


Το συμπέρασμα του debate είναι πως σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον ένα προσωποκεντρικό κόμμα, δεν υπάρχει ο αρχηγός που λάμπει και συναρπάζει τα πλήθη, αλλά υπάρχουν πολλά σοβαρά και ικανά στελέχη που είναι σε θέση να συγκροτήσουν μια σοβαρή κυβέρνηση που θα ασκήσει μια υπεύθυνη πολιτική με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και της χώρας.
Μετά το debate, όπως εκτιμούν πολλοί πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Reporter.gr