Ανυποχώρητος ο πύρινος εφιάλτης στην Βορειοανατολική Αττική - Βιβλική καταστροφή
Νέο 112 για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι – «Μάχη» να σωθούν κατοικίες

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο πύρινο μέτωπο που καίει στην βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής.

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια σε Διώνη και Νταού Πεντέλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, στο μέτωπο βρίσκονται 670 πυροσβέστες.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με εγκαύματα – Αστυνομικοί κινδύνευσαν

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε ένας πυροσβέστης με εγκαύματα δευτέρου βαθμού, ενώ αστυνομικοί κινδύνευσαν να εγκλωβιστούν από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πυροσβέστης οδηγήθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ συνάδελφοί του και αστυνομικοί χρειάστηκαν βοήθεια λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από την εισπνοή καπνού.

Την ίδια ώρα, τον γύρο της δημοσιότητας κάνει βίντεο μέσα από περιπολικό που περνάει κυριολεκτικά δίπλα από τις φλόγες κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα.

Εκτροπές κυκλοφορίας από την Τροχαία

Μάχη με τις φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής και πέρασε τα ξημερώματα το πεντελικό όρος.

Η τροχαία μάλιστα έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας:

Λ. Μικροχωρίου, Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
Είσοδος οικισμού Βαρνάβα
Λ. Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα
Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βαρνάβα
Έξοδος χωριού Γραμματικού
Λ. Διοσύνδου θέση Ανατολή

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Στις 13:10 δόθηκε εντολή εκκένωσης της Νέας Πεντέλης προς το Χαλάνδρι.

Λίγο πριν τις 12:30 ενεργοποιήθηκε το 112 για εκκένωση του Ερυθρού Νέας Μάκρης.

Γύρω στις 12:00 δόθηκε εντολής εκκένωσης της περιοχής Σουφάνι στον Μαραθώνα.

Λίγο πριν τις 10:00 ήχησε ξανά το 112 για εκκένωση της περιοχής Νταού Πεντέλης, ενώ λίγο αργότερα στάλθηκε μήνυμα και στους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης να απομακρυνθούν προς Ραφήνα.

Στις 9:30 στάλθηκε 112 για την εκκένωση των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι προς Παλλήνη.

Νέο μήνυμα εστάλη από το 112, μέσω του οποίου καλούνται οι κάτοικοι των οικισμών Νταού Πεντέλης και Αγίου Σπυρίδωνα να απομακρυνθούν προς τη Ραφήνα.

Δασική πυρκαγιά στην Ανθούσα. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μετά τα μηνύματα από το 112 για εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

«Αν βρίσκεστε στη Νέα Πεντέλη απομακρυνθείτε προς Μελίσσια, και Παλαιά Πεντέλη απομακρυνθείτε προς Βριλήσσια», αναφέρει το μήνυμα.

Λίγο νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 εστάλη σε κατοίκους της Αττικής, ενημερώνοντας ότι «δασική πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία», λίγες ώρες μετά τη μάχη που ξεκίνησε για την φωτιά στον Βαρνάβα.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι αρχές έδωσαν εντολή για την εκκένωση της κοινότητας Διονύσου.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ βοήθησαν στη γρήγορη επέκταση του πύρινου μετώπου, και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής, καθώς σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ελικόπτερο έκανε ρίψη πάνω σε συνεργείο του ΣΚΑΪ

Βοήθεια στην Αθήνα στέλνει η Κύπρος

Η Κύπρος ετοιμάζει πολυμελή αποστολή η οποία θα αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμει στις φωτιές.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ προηγήθηκε, ως είθισται, αίτημα αρωγής από την Αθήνα και η Κύπρος ανταποκρίθηκε άμεσα για να συνδράμει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών και νοσηλευτές, βρίσκονται σε συντονισμό για την σύσταση αποστολής το συντομότερο δυνατόν.

Κάηκαν σπίτια σε Βαρνάβα και Μαραθώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, κάηκαν σπίτια σε Βαρνάβα και Καλέντζι Μαραθώνα.

Στα πλάνα φαίνεται καμένο και ένα αυτοκίνητο. Το Καλέντζι έχει εκκενωθεί εδώ και ώρες.

Τραυματισμός πυροσβέστη

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο. Ο πυροσβέστης έπαθε εγκαύματα δεύτερου βαθμού και διακομίστηκε στο 251 ΓΝΑ.

Στις 05:30 ξεκινούν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με το MEGA στις 5.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκίνησε να επιχειρεί το σύνολο των εναέριων μέσων

Στις 03:00 τα 10 drones που πετούσαν πάνω από τη φωτιά, έδειχναν ότι οι φλόγες έχουν απλωθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων.

Δήμαρχος Διονύσου: «Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Διονύσου από την πυρκαγιά αναφέρθηκε με δήλωσή της η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

«Η τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή το Βαρνάβα, πλήττει τον δήμο μας, όπως και όμορους δήμους, με μεγάλη σφοδρότητα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές μας παλεύουν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ώστε να μην επεκταθεί», ανέφερε η δήμαρχος Διονύσου και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Απευθύνομαι σε όλους με αίσθημα ευθύνης, καθώς απαιτεί την άμεση και απόλυτη προσοχή όλων μας. Πρώτιστη προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ζητώ απ’ όλους να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών και να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργάζονται αδιάκοπα κάτω από αντίξοες συνθήκες για να περιορίσουν την καταστροφή και να μας προστατεύσουν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την αφοσίωση και την αυτοθυσία που πάντα επιδεικνύουν. Ας τους διευκολύνουμε με το να συνεργαστούμε και να μείνουμε μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές.

Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εμείς φροντίζουμε για την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη (έχουμε ήδη φροντίσει για χώρους φιλοξενίας, μέσο μεταφοράς κ.λ.π.). Επίσης, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς».

Και η κ. Μαϊχόσογλου κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Η δοκιμασία που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλη, αλλά είμαι βέβαιη ότι με την αποφασιστικότητα και τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε».

Ο Δήμος Διονύσου από χτες έχει λάβει μια σειρά από μέτρα για την εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη. Παρέχει νερό και τρόφιμα σε όσους συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της κατάστασης, αλλά και σε όσους χρήζουν βοήθειας.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνοιξης, επί της οδού Λυκαβηττού 37, θα παραμείνει ανοιχτό για να δεχθεί αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν ή δεσποζόμενα σε περίπτωση εκκένωσης, όπως προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όπως και το κλειστό της Άνοιξης.

Το δημαρχείο Διονύσου, το Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο παραμένουν ανοικτά από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Λεωφορείο έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών για να μετακινηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου, ενώ εξασφαλίστηκαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Στεφάνου βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να προσφέρει πρώτες βοήθειες. Η λίστα των ευπαθών ομάδων είναι επικαιροποιημένη».

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη περιοχή δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στον Διόνυσο και τον Μαραθώνα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρου 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου.

Αργά τη νύχτα, η φωτιά είχε φτάσει στο Διονυσοβούνι, κοντά σε σπίτια.

 

vradini