Αγιοι Ανάργυροι: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στη γυναικοκτονία
Γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας λειτούργησε διεκπεραιωτικά και δεν μπήκε στη θέση της 28χρονης κοπέλας που είχε απέναντί της και γιατί ο αστυνομικός σκοπός του ΑΤ δεν αντέδρασε όταν ο 39χρονος της επιτέθηκε.

Mια σειρά από ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αστυνομικές Αρχές και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέκυψαν μετά τη  στυγερή δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

-Γιατί δεν συνόδευσαν αστυνομικοί την 28χρονη στο σπίτι της όταν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και τους κατήγγειλε ότι φοβάται για τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος βρισκόταν έξω από το σπίτι της;


-Αληθεύει ότι το θύμα είχε υποβάλει μήνυση εις βάρος του το 2020 για βιαιοπραγία και βιασμό;
-Αληθεύει ότι ο ίδιος είχε απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν;


-Γιατί η νεαρή αξιωματικός υπηρεσίας λειτούργησε διεκπεραιωτικά και «υπηρεσιακά» και δεν μπήκε στη θέση της κοπέλας που είχε απέναντί της ώστε πέρα και έξω από όσα προβλέπονται να τη βοηθήσει ζητώντας της να μείνει μαζί της μέχρι να καταφθάσει το πρώτο διαθέσιμο περιπολικό;


-Της πρότεινε ή όχι να καλέσει εκείνη την Αμεση Δράση ώστε να φτάσει πιο γρήγορα το περιπολικό;


-Γιατί ο αστυνομικός σκοπός του ΑΤ Αγίων Αναργύρων δεν αντέδρασε άμεσα όταν ο 39χρονος της επιτέθηκε, την ακινητοποίησε και τη σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές, προκειμένου να την προστατεύσει;


Επίσης, στην ανακοίνωση της Αστυνομίας σημειώνεται πως η 28χρονη «κατά την παραμονή της στην υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση εις βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της». Ωστόσο, από τη συνομιλία της με τον τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι η 28χρονη ήθελε το περιπολικό να πάει έξω από το σπίτι της, στο οποίο θα πήγαινε εκείνη με το αυτοκίνητο του φίλου της.
Αληθεύει ακόμη ότι δύο από τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας;


Κομβικό ρόλο στη διερεύνηση των ευθυνών των αστυνομικών έχει ο φίλος της 28χρονης, η κατάθεση του οποίου θα ρίξει φως στην υπόθεση. Στο πλαίσιο των ερευνών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν της υπόθεσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού». Επιπλέον σημειώνεται ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ηδη δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας».

Η υποστελέχωση
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημείωσαν στα «ΝΕΑ» πως οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται πως τα Αστυνομικά Τμήματα θα μπορούν να τους παρέχουν προστασία. Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού ανέφεραν πως οι τυχόν ευθύνες θα προκύψουν από την ΕΔΕ, ωστόσο, αν και είναι εκπαιδευμένοι όλοι οι αστυνομικοί για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, η αξιωματικός υπηρεσίας θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τον διοικητή της αναφέροντας τη σοβαρότητα της καταγγελίας ή και με το πλησιέστερο γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης επεσήμανε πως: α) σε κάθε περίπτωση που ο πολίτης αναφέρει πως επίκειται κίνδυνος για τη ζωή του θα πρέπει να μην τον αφήνουν να αποχωρεί από την υπηρεσία και β) να του χορηγείται συνοδεία αστυνομικών για να πάει με ασφάλεια στο σπίτι του, εστιάζοντας στις ελλείψεις προσωπικού. «Ενας αξιωματικός υπηρεσίας και ένας σκοπός, αυτό είναι στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα. Υπάρχει πρόβλημα». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά Σπυρίδων Λιότσος σημείωσε πως στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Τμήματα Ασφαλείας τόσο στον Πειραιά όσο και γενικότερα στην Αττική υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 40% με 50%.

Ο Χρυσοχοΐδης
Χθες πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως το υπουργείο θα κάνει έρευνα σε βάθος ούτως ώστε «η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιαδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Πρόσθεσε δε πως συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία, αλλά θα πρέπει να γίνει συζήτηση από τους ποινικολόγους για το αν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελές αδίκημα.

tovima.gr