Πάει σε τετραπλές εκλογές ο Κασσελάκης: Βρείτε μου αντίπαλο
Σήκωσε το γάντι ο Στέφανος Κασσελάκης. Τι απάντησε στην παρέμβαση Τσίπρα και στους επικριτές του.

Με μια μαραθώνια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος να πετάει το μπαλάκι στους επικριτές του, αλλά και να απαντά στην ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά «σήκωσε το γάντι» πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις για το κόμμα, μετά από την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του προκατόχου του.

Βρείτε μου αντίπαλο
Μετά από μια μακροσκελή ανάλυση της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συνθήκης, ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μίλησε για ενότητα στις Ευρωεκλογές και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς.

Εκείνο που περίμεναν όλοι, πάντως, ήταν η απάντησή του στη «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το κόμμα χρειάζεται έναν πρόεδρο που δεν αμφισβητείται για να υπογραμμίσει «εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι».

Καταλήγοντας την ομιλία του δήλωσε « Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Θα πάμε λοιπόν σε τετραπλές εκλογές: οργανώσεις μελών, νομαρχιακές, κεντρική επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Επίθεση στο εσωκομματικό μέτωπο του με αναφορά σε Τσίπρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την εποχή Τσίπρα λέγοντας ότι «ξεκίνησε το άνοιγμα και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διεύρυνση προς τον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο και το δημοκρατικό κέντρο, αλλά και με την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων και της ηγεσίας από την βάση. Κι αυτά δεν έπεσαν από τον ουρανό. Δόθηκαν μάχες απέναντι σε αυτούς που δεν τα ήθελαν και κατέληξαν  να διασπάσουν το κόμμα. Αυτά τα ψηφίσαμε στο συνέδριο του 2022. Αλλά κάποιοι δεν τα σεβάστηκαν, όπως δεν σεβάστηκαν και τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ζήτησε «ομοψυχία» ως προαπαιτούμενο για να τονίσει με νόημα «απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ».

Συνεχίζοντας ανέφερε «και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες:

Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς».

Αιχμή για τα αποτελέσματα των εκλογών
«Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για να προσθέσει «αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;».

Ανάμεσα σε άλλα ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοικτό, δημοκρατικό και σύγχρονο
Πρέπει να ξαναδούμε το κόμμα μας ως εργαλείο ουσιαστικής σχέσης με την κοινωνία και τους θεσμούς.
Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στη νεολαία με τον τρόπο που αυτή σήμερα ζει, επικοινωνεί και λειτουργεί.
Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις ενώσεις των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε τη ριζική τους ανανέωση και τη διεύρυνσή τους με τις νέες μορφές εργασίας.
Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στην αυτοδιοίκηση, τον μαζικότερο χώρο ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά. 
Είναι ανάγκη να δικτυωθούμε στις επαγγελματικές ενώσεις, τα επιμελητήρια και τους εμπορικούς συλλόγους, για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις των μικρομεσαίων για τις θέσεις και την πολιτική μας.

 

Για τις επικρίσεις

Δεν προσγειώθηκα ξαφνικά στην Ελλάδα για να κάνω «επιθετική εξαγορά» του κόμματος, ούτε αισθάνομαι CEO σε επιχείρηση, όπως με κατηγόρησαν. Εσείς το ξέρετε, όλη η κοινωνία το ξέρει αυτό
Μπήκα συνειδητά στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη ώρα της ήττας, για να αγωνιστώ για την ολική επαναφορά και τη νίκη των προοδευτικών ιδεών και της προοδευτικής πολιτικής στην πατρίδα μας.  
Και σήμερα είμαι εδώ και σας μιλάω από αυτή τη θέση της ύψιστης ευθύνης, ξέρετε γιατί; γιατί το αποφασίσατε εσείς, εσείς το αποφασίσατε. Ο πληγωμένος, αλλά περήφανος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη μαζικότατη συμμετοχή σας στην πρωτόγνωρη εκλογική μας διαδικασία.
Δεν επιτρέπω σε κανέναν τη ναρκοθέτηση
Αλλά κάποιοι δεν σεβάστηκαν το συνέδριο του 2022, όπως δεν σεβάστηκαν και τον Ιδρυτή της Κυβερνώσας Αριστεράς τον Αλέξη Τσίπρα. 
Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής. 
Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθώ και το δέχομαι, είναι ότι βιάζομαι. Αλλά βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Βιάζομαι γιατί τα κοινωνικά αιτήματα είναι κατεπείγοντα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο σε εσωστρέφεια και αναλύσεις χωρίς προτάσεις. 
Βιάζομαι να ηγηθώ ενός σύγχρονου κόμματος που μαθαίνει από την κοινωνία και ταυτόχρονα κερδίζει την εμπιστοσύνη της με το παράδειγμα και τη δράση του. Αλλά το παράδειγμα πάνω από όλα
Βιάζομαι γιατί ηγούμαι ενός κόμματος που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη Δεξιά, χτίζοντας μια μεγάλη, αυτοδύναμη κοινωνική συμμαχία. Τη μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.