Νέα βόμβα Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ- Συζητούν και σενάριο ανατροπής του!
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις χωρίς προηγούμενο για κόμμα της Αριστεράς

και βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας μεγάλης εσωτερικής κρίσης στα πρόθυρα νέων διασπάσεων και εσωτερικών ανατροπών. Ολα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι ανοιχτά, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στις πρωτοβουλίες του για εσωτερικό "δημοψήφισμα", που θέτουν στην ουσία θέμα ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης συζητούν ακόμη και το σενάριο "ανατροπής" του με καταστατικές διαδικασίες.

Δίνοντας συνέχεια στην προκλητική του κίνηση με το εσωτερικό "δημοψήφισμα", ο κ. Κασσελάκης  απέφυγε να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά από αίτημα 17 μελών της, προκειμένου να συζητήσει το θέμα που έχει ανακύψει

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ξεκίνησε το μεσημέρι απόντος του προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο και μέχρι χθες υπήρχε η πληροφορία ότι θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντί της συμμετοχής του ο κ. Κασσελάκης έστειλε επιστολή - «βόμβα» προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, με την οποία τους καλεί να κατευθύνουν όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά τους στην επιτυχία του Συνεδρία. Παράλληλα τους  προτρέπει να σταματήσουν να «κυνηγούν χίμαιρες και να τροφοδοτούν σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξει ΙΧ κόμμα, γιατί έτσι απογοητεύουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης διεμήνυσε επίσης ότι δεν κάνει πίσω στους σχεδιασμούς τους και ότι όποιες αλλαγές σκέφτεται για τον ΣΥΡΙΖΑ θα τις φέρει προς συζήτηση στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο προσδιορίζει για τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Οσον αφορά το ερωτηματολόγιο για την πολιτική ταυτότητα και την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι έχει «γνωμοδοτικό» χαρακτήρα. Πάντως οι ερωτήσεις που έθεσε στα μέλη του κόμματος, δεν ήταν εν γνώσει κανενός κομματικού οργάνου.

Το κείμενο της επιστολής - «βόμβα»
Αγαπητοί σ. Μέλη της ΠΓ:

Ζητήσατε εκτάκτως τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, παρότι το Όργανο συνεδρίασε πριν από λίγες μόλις ημέρες για ζητήματα εκλογής των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών και για άλλα θέματα του Συνεδρίου.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι ήδη από χθες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκα με απόδημους Έλληνες και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω στο London School of Economics, σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» και μέχρι τότε, από νωρίς σήμερα, ακολουθώ πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

Ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως επ' αφορμής του ότι, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνα προς τα μέλη του κόμματος - μέσω του isyriza - ένα ερωτηματολόγιο συμβουλευτικού χαρακτήρα, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν από την εικόνα και τα σύμβολα έως τη λειτουργία του κόμματός μας.

Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας.

Επειδή είστε όλοι έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο δεν είναι καταστατικό. Επομένως, ανοίγει μία συζήτηση, δεν λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις.

Για αυτά θα αποφασίσουμε στο τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Όντως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα δύο Συνέδρια, το πολιτικό/προγραμματικό και το καταστατικό, πριν από την εκλογή Προέδρου. Δεν ήμουν στα όργανα, όταν αποφασίσατε να προηγηθεί εκλογή Προέδρου σε χρόνο dt.

Γιατί λοιπόν έβαλα αυτό το ερωτηματολόγιο;

Ακριβώς διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Η ανάγκη, άλλωστε, των μελών μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τις απόψεις τους, αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση που έχει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέσα σε δύο μόλις ημέρες (και τα εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια και προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος). Οι απαντήσεις των μελών θα συλλεχθούν, θα κωδικοποιηθούν και στον κατάλληλο χρόνο (εν’ όψει του καταστατικού συνεδρίου) θα τις συζητήσουμε μαζί στα Όργανα.

Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά την βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου. Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία.

Έχω αποδείξει ότι δεν φείδομαι κόπου και ενέργειας, όταν πρόκειται για τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κόμματος. Θυμίζω μόνο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε διοργανώσει δύο απολύτως επιτυχημένα και παραγωγικά Αναπτυξιακά Συνέδρια, έχω επισκεφθεί πολλά μπλόκα αγροτών, με τους αγρότες να αγκαλιάζουν την παρουσία μου, έχω μετάσχει στην όλως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση για την Παιδεία που διοργάνωσε η Κ.Ο μαζί με το Τμήμα του κόμματος, συμμετείχα στην εκδήλωσή μας στις Βρυξέλλες για το έγκλημα στα Τέμπη και συμπαραστάθηκα στους γονείς των θυμάτων, και βέβαια έχω παρευρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις Οργανώσεων Μελών και της Νεολαίας μας, προκειμένου να ακούσω και να συνομιλήσω με τα μέλη και τους φίλους μας.

Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2 -3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ; Που έφεραν το κόμμα μας από το 32% στο 18%; Αν δε ρωτάς τα μέλη υπό τέτοιες συνθήκες, πότε τα ρωτάς;

Να μάθουμε όλοι -και πρώτος ο Πρόεδρος- να ακούμε επιτέλους.

Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;

Γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους, για τα φάρμακα που θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες από την τσέπη τους με τις ανάλγητες αποφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, για το σχέδιο νόμου του κ. Φλωρίδη που γυρίζει το ποινικό μας σύστημα εβδομήντα χρόνια πίσω, για την καμπάνια της ακρίβειας που δεν ξεκίνησε ακόμη, για την καμπάνια της στέγασης κι ένα σωρό ακόμη προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οποία αγνοεί επιδεικτικά η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη;

Πολιτική Γραμματεία για το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο; Για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία υποφέρει και δεν βλέπει διέξοδο ούτε και ελπίδα.

Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!

Ως τότε το άγχος μας και η αγωνία μας πρέπει να είναι να συζητηθούν τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν την κοινωνία και να βρει σε αυτό το συνέδριο τις λύσεις και τις απαντήσεις που ψάχνει.

Σας προτρέπω να κατευθύνετε όλες τις δυνάμεις και όλη την ενέργειά σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας.

Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει.

Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.

Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών.

Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω.

Σας προσκαλώ λοιπόν να τους ακούσουμε μαζί.

Συντροφικά,

Στέφανος Κασσελάκης

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

sy

Πληροφορίες αναφέρουν πως με την τακτική του κ. Κασσελάκη και τον τρόπο που ασκεί την προεδρία, διαφωνεί πλέον κάθετα και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πρώτη ηχηρή αντίδραση στο ερωτηματολόγιο για τα περί αλλαγής ονόματος και εμβλήματος προήλθε από την κα Όλγα Γεροβασίλη, ένα πρόσωπο που ανήκει στον πυρήνα των ανθρώπων που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας αυτό που λέει στη δήλωσή της είναι πως ο πρόεδρος όχι μόνο θέτει ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα, που έχουν απαντηθεί στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά δε μας λέει και τι προτείνει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επικαλείται την εντολή που έχει λάβει από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος «να τ’ αλλάξει όλα», κάτι που έχει αναφέρει και ο ίδιος δημοσίως αρκετές φορές. Αυτοί που διαφωνούν όμως, αναφέρουν πως σε αυτό το «όλα» υπάρχουν και κάποιες «κόκκινες γραμμές» που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τις παραβεί γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε πλέον για έναν άλλον πολιτικό φορέα με διαφορετικά ταυτοτικά στοιχεία και όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η αλήθεια είναι πως κάποια στελέχη κουβεντιάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου θέτοντας το ζήτημα στο επικείμενο συνέδριο. Μάλιστα ως μεταβατική λύση σε περίπτωση που κινηθούν οι διαδικασίες αλλαγής προέδρου, ακούγονται δύο ονόματα: είτε του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Φάμελλου που έχει αποδείξει πως μπορεί να κρατά τις ισορροπίες ανάμεσα στα μέτωπα και τις τάσεις που διαμορφώνονται, είτε της πολύπειρης Όλγας Γεροβασίλη, που φαντάζει και ως το πιο πιθανό, που φέρει και τη θεσμική ιδιότητα της Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, γνωρίζει άριστα την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου και επίσης ξέρει να διατηρεί τις ισορροπίες.

sofokleousin.gr-newsbeast.gr