Από την πλευρά του και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισε πως "κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου σεισμού σαν της Τουρκίας, στον ελλαδικό χώρο". Ωστόσο, όπως είπε, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, θα είναι μικρότερες από αυτές σε Τουρκία και Συρία, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει ήδη τις 16.000.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στο Mega σχετικά με ανάρτηση του Τούρκου σεισμολόγου Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, ο οποίος έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, ο κ. Συνολάκης είπε πως "το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί". Ο καθηγητής τόνισε πως στις πόλεις θα σημειωθούν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυόροφες πολυκατοικίες.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε ο Τούρκους σεισμολόγος "περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι".
Ακόμη, τόνισε πως μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανθρώπινες ψυχές που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν.
"Το "παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί – και μακάρι να υπάρξουν – εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών. Όμως, οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές", δήλωσε.
Τέλος, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μεγασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης.
"Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο "παράθυρο” του αιώνα, που μπορεί να δούμε πολύ μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ", δήλωσε.
Χουλιάρας: Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου σεισμού στον ελλαδικό χώρο
Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός πολύ ισχυρού σεισμού στον ελλαδικό χώρο, αντίστοιχου μεγέθους με αυτόν της Τουρκίας, τόνισε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα (πάνω από 1.000 χιλιόμετρα) για να την επηρεάσει σεισμικά, για να γίνει δηλαδή μεταφορά τάσης από το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού στη χώρα μας.
"Το φαινόμενο ντόμινο το έιδαμε αμέσως μετά τη γένεση των 7,8 Ρίχτερ. Σε εννέα ώρες είδαμε ένα ντόμινο, είδαμε ότι εκατό χιλιόμετρα πιο πανω έγινε ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ”, ανέφερε, εξηγώντας ότι το "ντόμινο” αυτό δε φτάνει μέχρι την Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ένας τέτοιος σεισμός δεν μπορεί κάποια στιγμή να σημειωθεί στη χώρα μας. "Ιστορικά είχαμε τέτοιου μεγέθους σεισμούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέτοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο, διότι έχουμε 3-4 τέτοια παραδείγματα ισοδύναμων σεισμών”, υπογράμμισε.
Όσο για το αν ένας τέτοιος σεισμός θα είχε παρόμοιες επιπτώσεις στην Ελλάδα, όπως αυτός της Τουρκίας, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες. "Τα κτίριά μας είναι βεβαίως καλύτερα από αυτά που βλέπουμε στην Τουρκία. Έχουμε καλύτερα κτίρια, καλύτερες υποδομές. Επίσης έχουμε την ευεργετική γεωδυναμική της Ελλάδας, που οι περισσότεροι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν σε υποθαλάσσιες περιοχές”, εξήγησε.
capital