Ανησυχία από καθηγητή γεωλογίας για Σαντορίνη: Είμαστε ένα βήμα πριν την έκρηξη του ηφαιστείου
Τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων ότι η καταιγιστική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη δεν συνδέεται με τα ηφαίστεια της περιοχής, εξέφρασε στο Action24 ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης.

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι εννοούμε ηφαιστειακό τόξο. Όπως βυθίζεται η αφρικάνικη πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή, στα 80 χιλιόμετρα βάθος περίπου, αρχίζει το λιώσιμο των πετρωμάτων. Αυτά δημιουργούν το ηφαιστειακό τόξο. Ξέρουμε ποια νησιά είναι σε αυτή τη ζώνη. Σε αυτά τα νησιά, τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Εκτός από τη Σαντορίνη, είναι η Νίσυρος, τα Μέθανα, η Μήλος», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

Όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας, το φαινόμενο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και η έκρηξη είναι το επόμενο στάδιο.


«Εγώ διαφωνώ με τους σεισμολόγους ότι είναι ένα τεκτονικό ρήγμα και δεν έχει σχέση με τα ηφαίστεια. Είναι δίπλα στα ηφαίστεια», είπε.

«Μελετώντας την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, υπάρχουν 5 στάδια. Το πρώτο είναι η ηρεμία, το δεύτερο τα ήσυχα γεγονότα. Τώρα είμαστε στο τρίτο στάδιο, έχουμε έντονα, πυκνά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Το επόμενο στάδιο είναι η έκρηξη. Το ζήτημα είναι αν η έκρηξη αυτή είναι ήσυχη ή εκρηκτική. Αυτό έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Αν είναι συσσωρευμένα με πίεση τα αέρια μέσα στον κρατήρα, αν η χημική σύστασή του είναι μεγάλου ή μικρού ιξώδους. Τέτοιες απαντήσεις θα ήθελα», εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Μακάρι να γίνει μεγαλύτερος σεισμός, να αποφύγουμε την έκρηξη»
«Είμαστε ένα βήμα πριν το γεγονός. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα εκτονωθεί το φορτίο στον κρατήρα, με έναν καινούριο σεισμό ο οποίος θα ανοίξει διόδους για να εκτονωθεί η πίεση και τα αέρια», σημείωσε ο κ. Ζεληλίδης, αναφερόμενος και σε άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου, όπως «η χημική σύσταση του μάγματος».

«Νομίζω ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ θα εκτονώσει την πίεση και μπορεί το ηφαίστειο να ηρεμήσει», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο δεν συμβαίνει αυτό η ανησυχία μεγαλώνει.

«Διαβάζοντας τις εκτιμήσεις της κ. Νομικού από τη Νέα Καμένη, η θολερότητα και η θερμοκρασία αυξήθηκε. Αλλά και από προηγούμενες μετρήσεις της για το Κολούμπο, φαίνεται ότι άλλαξε η μορφολογία του», τόνισε, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι είμαστε κοντά σε έκρηξη ηφαιστείου.

«Μακάρι να προηγηθεί ένας σεισμός, να εκτονωθούν οι πιέσεις και το ηφαίστειο να σβήσει», είπε.

«Ο τρόπος που αναπτύσσεται η σεισμική ακολουθία, θεωρώ ότι είναι κοντά σε μεγαλύτερο σεισμό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το σενάριο αυτό είναι προτιμότερο από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

fimotro.gr