«Στο πόδι» λόγω Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Ανησυχία αλλά και θετικά «σήματα» από τη Σαντορίνη
Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη- Στα ύψη τα εισιτήρια, κάτοικοι κοιμούνται σε αυτοκίνητα και εξωτερικούς χώρους

Συνεχίζεται ο ανησυχητικός «χορός» των Ρίχτερ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού που έχει σημάνει συναγερμό στα νησιά και έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό- ωστόσο ως θετική εξέλιξη αξιολογείται η απομάκρυνση του επικέντρου της μετασεισμικής ακολουθίας βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη- ενώ ειδικοί αξιολογούν ως ιδιαίτερα μικρό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Δονήσεις στην περιοχή σημειώνονταν και το πρωί, από τις 10 και μετά κινούμενες άνω των 4 Ρίχτερ- και έγιναν αισθητές και στην Αθήνα. Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε επίσης στις 07:10 σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. βόρεια- βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το βράδυ κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη, 4,4 Ρίχτερ, να σημειώνεται ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο ήταν 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος 10 χλμ. Σημειώνεται πως από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας, αφού σημειώθηκαν πάνω από 380 σεισμοί.

Σε μια θετική εξέλιξη, όπως είπε το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του. Όσο μεγαλώνει η απόσταση από το νησί τόσο καλό είναι για τα κτίρια σε αυτό, σημείωσε ο κ. Καραστάθης και πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ.

Τα σχολεία θα είναι κλειστά στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ίο, την Ανάγκη και την Αντίπαρο, ενώ στη Σαντορίνη απεστάλη προληπτικά ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και δύο ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, όπως και κλιμάκια διασωστών και γιατρών. Παράλληλα οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα και να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε κάθε περίπτωση, στις 13.00 είχε προγραμματιστεί να σχεδιάσει ξανά η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Σημειώνεται επίσης πως στη Σαντορίνη απεστάλη μήνυμα του 112 για κατολισθήσεις λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.

 

Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη- Στα ύψη τα εισιτήρια, κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητα

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει κύμα φυγής, με τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια να εξαντλούνται.

Σύμφωνα με αναφορές, τα αεροπορικά εισιτήρια από τη Σαντορίνη one way έχουν φτάσει στα ύψη, φτάνοντας τα 200 ευρώ το άτομο, ενώ για το πλοίο είναι στα 59 ευρώ. Παράλληλα, το κλίμα φόβου οδήγησε κατοίκους να κοιμούνται σε αυτοκίνητα/ εξωτερικούς χώρους.

Τι συζητάται για τη σεισμική και την ηφαιστειακή δραστηριότητα

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤnews, πως «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα». Σημείωσε, μεταξύ άλλων πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από την καλδέρα της Σαντορίνης, μακριά από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα συνεχιστεί και σήμερα καθώς και τα επόμενα 24ωρα. Εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξει και ένας σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, μικρή πιθανότητα το να εκδηλωθεί σεισμός των 5,5 Ρίχτερ, ενώ σε καμία περίπτωση και με μηδενικές πιθανότητες δεν θα γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ».

Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός. «Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.

Από πλευράς του ο Δημήτρης Κωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Πετρολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, είπε στον ΣΚΑΪ πως «όπως ξέρετε, τα μάγματα είναι ρευστά, είναι ασυμπίεστα και οδηγούνται προς τις ελάχιστες πιέσεις. Στην προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια, το μάγμα προκαλεί υδραυλική θραύση στα πετρώματα, θα είναι ένα ρήγμα που θα υλοποιηθεί σαν σεισμός. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καλύτερα να παραμείνουμε σε εγρήγορση». Ο καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «υπάρχει μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά και στη συνέχεια να υπάρχει μια απόσβεση, όμως είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να το προσέξουμε». Πάντως ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, ωστόσο, μιλώντας στο Mega, είπε ότι δεν θα αποκλειόταν κάποια μικρή έκρηξη ηφαιστείου καθώς το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, τονίζοντας ότι δεν θα είναι κάτι σαν τη μινωική έκρηξη, μα κάτι σαν τις εκρήξεις της δεκαετίας του 1950 ή του 1922.

Γενικότερα μιλώντας, πάντως, όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού 6 Ρίχτερ, οι ειδικοί φαίνονται να το αξιολογούν ως πολύ μικρό.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική τους ομάδα. «Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά», τόνισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και ως προς όλους, καθότι, όπως είπε συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά», επισήμανε και σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση στο πεδίο.

«Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως», είπε και υπογράμμισε: «Επειδή υπάρχει επιτροπή, και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».

Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, είπε στο ERTnews ότι «υπάρχει προετοιμασία και εγρήγορση. Τρία είναι τα φαινόμενα που εξετάζονται:

  • οι σεισμοί στην περιοχή,
  • το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου
  • το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ο κ. Συνολάκης είπε, επίσης, ότι «ξέρουμε ότι η Σαντορίνη πρέπει να παρακολουθείται. Δεν θα τελειώσει μαγικά η σεισμική δραστηριότητα μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η ιδιομορφία της περιοχής».

 

huffingtonpost.gr