Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030
ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ
  • Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της GSMA.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το 5G αποτελούσε το 30% των κινητών συνδέσεων στην Ευρώπη στα τέλη του 2024 -ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 εκατομμύρια συνδέσεις- έναντι παγκόσμιου μέσου όρου 24%. Το 5G θα καταστεί η κυρίαρχη κινητή τεχνολογία στην ήπειρο μέχρι το 2026 και ήδη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των συνδέσεων σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ τα ποσοστά υιοθέτησης στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 40%. Μέχρι το 2030, το 5G θα προσθέσει 164 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 80% των συνδέσεων να προβλέπεται να είναι 5G, έναντι 18% του 4G.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ανατολική Ασία, όπου πολλοί πάροχοι στρέφονται ήδη στην επόμενη γενιά δικτύων. Απαιτούνται επείγουσες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις επενδύσεις και να παραμείνει η ήπειρος ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιοποίηση του δυναμικού του 5G

Μια υποσχόμενη πτυχή αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες 5G, όπως το 5G Standalone (SA) και το 5G-Advanced, που αποκτούν έδαφος και προσφέρουν νέες εφαρμογές και ευκαιρίες εσόδων, αναδφέρεται.

Στην Ευρώπη, οι πάροχοι αρχίζουν να υιοθετούν το 5G SA, το οποίο δεν βασίζεται στο LTE (Long Term Evolution), επιτρέποντας νέες εφαρμογές, όπως η δικτύωση μέσω διαμερισμάτων (network slicing). Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, 18 ευρωπαϊκοί πάροχοι είχαν λανσάρει υπηρεσίες 5G SA.
Play Video

Το 5G-Advanced αναμένεται να προσφέρει νέες λύσεις για επιχειρήσεις, βελτιώνοντας εφαρμογές όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (XR) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Ωστόσο, εάν δεν επιλυθούν καίριες κανονιστικές προκλήσεις που περιορίζουν την επενδυτική ικανότητα, η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών θα καθυστερήσει. Η ψηφιακή υποδομή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, όχι μόνο για προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και για την υποστήριξη της αναμενόμενης τριπλής αύξησης της κινητής κίνησης δεδομένων έως το 2030.

Ο Τζον Τζιούστι, επικεφαλής κανονιστικών θεμάτων της GSMA, επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι στην ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της για να επιτύχουν. "Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μένει όλο και πιο πίσω από άλλες μεγάλες αγορές. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

Επείγουσα δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες αρχές της ΕΕ είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει την καινοτομία στα δίκτυα και να επανατοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην παγκόσμια τεχνολογία μέχρι το 2030", προσθέτει.

Ευρωπαϊκοί πάροχοι και τεχνητή νοημοσύνη

Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης AI και δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI), με το 36% να την έχει υιοθετήσει ευρέως σε πολλούς τομείς. Εφαρμογές όπως η βελτιστοποίηση δικτύων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών αποτελούν παραδείγματα από εταιρείες όπως οι Deutsche Telekom, EE, Orange και Vodafone.

Οι πάροχοι δημιουργούν συνεργασίες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για να ενισχύσουν τις δυνατότητες genAI και να αναπτύξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Για παράδειγμα, η Vodafone έχει συνάψει δεκαετή στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft για την ενίσχυση της εξυπηρέτησης πελατών μέσω AI. Παράλληλα, η Deutsche Telekom συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για τηλεπικοινωνίες.

Άλλα βασικά ευρήματα της έκθεσης:

*Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και υποστηρίζει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

*Το 34% του οικονομικού αντίκτυπου του 5G έως το 2030 αναμένεται να προέλθει από τον τομέα της μεταποίησης, ακολουθούμενο από τον δημόσιο τομέα (19%) και τις υπηρεσίες (12%).

*Υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) μέσω 5G έχουν λανσαριστεί σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

*Έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών.

 

 

capital