Euro 2024: Ξεκινάει σήμερα η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Σέντρα σήμερα το βράδυ με το παιχνίδι Γερμανία-Σκωτία, που είναι το πρώτο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Για τον επόμενο μήνα, από την Παρασκευή 14 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 14 Ιουλίου, η προσοχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα είναι στραμμένη στην Γερμανία. Το βράδυ της Παρασκευής (14/06) τα «πάντσερ» υποδέχονται την Σκωτία, στην πρώτη αναμέτρηση του Euro 2024.

Ουσιαστικά, το ματς που θα φιλοξενηθεί στην «Allianz Arena» του Μονάχου, αποτελεί τη… σέντρα του τουρνουά, όπου 24 εθνικές ομάδες θα παλέψουν για το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Την κούπα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024.

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η 17η έκδοση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος φιλοξενείται στην Γερμανία.
Το Euro 2024 θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Το εναρκτήριο ματς θα γίνει στην Allianz Arena του Μονάχου και ο τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.
Στο τουρνουά μετέχουν 24 χώρες, μεταξύ των οποίων 9 κάτοχοι του τίτλου, ήτοι οι Τσεχία και Σλοβακία (ως Τσεχοσλοβακία το 1976), Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
To Euro 2024 θα φιλοξενηθεί σε 10 πόλεις. Πρόκειται για τις: Βερολίνο, Μόναχο, Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο, Λειψία και Στουτγάρδη.
Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα που έχει πάρει μέρος σε 14 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου. Τα «πάντσερ» μαζί με την Ισπανία έχουν τις περισσότερες κατακτήσεις απ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες, με 3 κούπες.
Στο Euro 2024 θα διεξαχθούν 51 παιχνίδια σε 22 διαφορετικές αγωνιστικές ημέρες.
 

Τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες
Η σέντρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024 θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής (14/06) με την αναμέτρηση της οικοδέσποινας Γερμανίας κόντρα στην Σκωτία, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Α’ ομίλου. Το ματς θα διεξαχθεί στην «Allianz Arena» του Μονάχου, ενός από δέκα στάδια όπου θα γίνουν αγώνες του τουρνουά.

Αρχικά, επιλέχθηκαν εννέα στάδια που χρησιμοποιήθηκαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006. Πρόκειται για το Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ στο Ντόρτμουντ, την Allianz Arena στο Μόναχο, το ΡέινΕνέργκι Στάδιο στην Κολωνία, την Arena στην Στουτγκάρδη, το Φόλκσπαρκσταντιον στο Αμβούργο, η Κομέρτσμπανκ Arena στη Φρανκφούρτη, η Red Bull Arena στη Λειψία και η Φέλτινς Arena του Γκελζενκίρχεν. Η Merkur Spiel Arena του Ντίσελντορφ, που δεν χρησιμοποιήθηκε το 2006 αλλά είχε χρησιμοποιηθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1974 και το Euro 1988, θα αποτελέσει την 10η επιλογή.

Αντίθετα, το Ανόβερο, η Νυρεμβέργη και το Καϊζερσλάουτερν, οικοδέσποινες πόλεις το 2006, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το πρωτάθλημα. Άλλα στάδια, όπως στη Βρέμη και στο Μενχενγκλάντμπαχ, δεν επιλέχθηκαν.

Οι χώροι υποδοχής καλύπτουν τις κυριότερες περιοχές της Γερμανίας, όμως η περιοχή με τους περισσότερους χώρους υποδοχής βρίσκονται στην μητροπολιτική περιοχή του Ρήνου, στο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με 4 από τις 10 οικοδέσποινες πόλεις (Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Γκελζενκίρχεν, Κολωνία).

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα
Το πρώτο κανάλι της ΕΡΤ θα καλύψει, στο μεγαλύτερο βαθμό, το Euro 2024 της Γερμανίας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα ματς της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων, όπου θα γίνουν μεταδόσεις και από την ΕΡΤ3.