Στην Ελλάδα, η πρόταση για ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, δημάρχους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών.
Οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Οι ΔΕΥΑ εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ιδιωτικοποίηση στην πρόσβαση και την ποιότητα του νερού. Οι αντιδράσεις των ΔΕΥΑ βασίζονται στην αντίληψη ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του εξασφαλίζει τη δίκαιη και ανέξοδη πρόσβαση όλων των πολιτών. Εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, επιδεινώσεις της ποιότητας των υπηρεσιών, και περιορισμένη πρόσβαση για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
‘Αρδευση
Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες, ότι το επόμενο βήμα των συγχωνεύεσεων είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού της άρδευσης. Αυτό θα σημάνει υπερτιμολόγηση του νερού με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο αβάσταχτο βάρος, με αποτέλεσμα να παρατήσουν τις καλλιέργειες. Αυτό, αν συμβεί, θα σημάνει το τέλος της Κορινθίας.
Αντιδράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών
Οργανώσεις πολιτών και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επίσης εκφράσει τις αντιθέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείρισή του δεν θα πρέπει να υπόκειται σε εμπορικά κριτήρια. Πολλοί πολίτες ανησυχούν ότι η μετατροπή του νερού σε προϊόν εμπορίας μπορεί να προκαλέσει ριζική αλλαγή στις κοινωνικές δομές και τη σχέση που έχουμε με τους φυσικούς πόρους.
Αντιδράσεις από Λουτράκι και Κιάτο.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τους δήμους Λουτρακίου και Σικυωνίων. Μάλιστα οι δύο δήμαρχοι έδωσαν το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ. την προηγούμενη εβδομαδα (Δείτε εδώ). Οι δύο δήμαρχοι, Γκιώνης και Σταματόπουλος, εξέφρασαν την διαφωνία τους για τις συγχωνεύσεις. Μάλιστα στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο του Λουτρακίου, πρώτο θέμα της συνεδρίασης είναι το νερό, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ το ψήφισμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, οι οποίοι έχουν από καιρό εναντιωθεί σε αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης.
Εκκωφαντική ήταν η απουσία στην ΚΕΔΕ, των δημάρχων Κορινθίων κ. Νίκου Σταυρέλη, Νεμέας κ. Κώστα Φρούσιου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης κ. Βλάση Τσιώτου, Βέλου-Βόχας κ. Θανάση Μανάβη, ο οποίος όμως, λόγω του εντονότατου προβλήματος με το νερό και την έλλειψή του, έχει ήδη κάνει αίτημα στην ΕΥΔΑΠ για τη διαχείρισή του.
Οδηγία από τον Αρειο Πάγο στους Εισαγγελείς και τα Αστυνομικά τμήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες του LB, o ‘Αρειος Πάγος απέστειλε εντολή-οδηγία στους κατά τόπους ΕΙσαγγελείς, οι οποίοι με τη σειρά τους, διαβίβασαν στα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας, να ελεγχθούν όλες οι ιδιωτικές γεωτρήσεις, πηγάδια κλπ, παράνομες γεωτρήσεις κλπ, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.
Εμπειρίες Από Άλλες Χώρες
Παγκόσμιες εμπειρίες μας δείχνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα. Για παράδειγμα, ενώ σε ορισμένες χώρες υπήρξαν υποσχέσεις για την αύξηση της αποδοτικότητας και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου αντί για βελτιώσεις προέκυψαν αυξήσεις στα κόστη και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Συμπέρασμα
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα πολύπλοκη θέμα, που απαιτεί βαθιά κατανόηση των ενδεχόμενων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί με βάση την διαφάνεια και την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα εξυπηρετούν το κοινό καλό και όχι μόνο ιδιοτελή συμφέροντα.
Διαβάστε επίσης
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Μαστραντωνάκη στο δημοτικό συμβούλιο γι΄αυτό το θέμα
πηγή-Loutrakiblog.gr