ΕΠΣ Κορινθίας: Ψάχνοντας τους νέους ''άρχοντες των γηπέδων''
Άνοιγμα της ΕΠΣ Κορινθίας στα σχολεία του νομού για την εύρεση νέων διαιτητών ποδοσφαίρου.

Με την ευκαιρία αυτή να θυμίσω στο ευρύ κοινό ότι η διαιτησία στην Κορινθία έχει την δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με σαφώς κορυφαίο Κορίνθιο ρέφερι τον Χρήστο Μίχα.

Ο Χρήστος Μίχας από το Καλαμάκι Κορινθίας, ήταν ο πρώτος  Έλληνας διαιτητής που σφύριξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1973, το  Μίλαν-Λιντς(1-0) στο Καυτατζόγλειο στάδιο στην Θεσσαλονίκη. 

Αυτός ο τελικός βέβαια, έχει χαρακτηριστεί ως ο τελικός της ντροπής καθώς ο Κορίνθιος διαιτητής-που έχει φύγει από την ζωή σε ηλικία 77 ετών το 2010-δεν ήταν σε καθόλου καλή μέρα και αδίκησε τους Άγγλους με τις αποφάσεις του.

Ο Χρήστος Μίχας σφύριξε συνεχόμενα σε 4 τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1969,1970,1971,1972) ρεκόρ που δεν νομίζω να έχει άλλος Έλληνας διαιτητής και τοποθετείται δικαίως στον κορυφή της λίστας των διαιτητών στον νομό μας.

Τον Μίχα ακολούθησε σε πανελλήνια λάμψη ο Γιώργος Δούρος, διεθνής διαιτητής και άρχοντας του γηπέδου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1999(Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-0) ενώ λαμπρή καριέρα έκανε ο Δημήτρης Γκρούτσης(επόπτης σε ευρωπαϊκό παιχνίδι),ο Ανδρέας Ζήσης, ο Μιχάλης Καρσιώτης και φυσικά ο  Γιώργος Δασκαλόπουλος. Αν ξεχνώ κάποιον του ζητώ συγνώμη. Αυτούς θυμάμαι με συμμετοχές σε πίνακα διαιτητών της 1ης εθνικής κατηγορίας. Όλοι οι παραπάνω διακριθέντες  πλαισιώνονται από αρκετά παιδιά της διαιτησίας που έκαναν-και κάνουν καριέρα στην 2η και 3η εθνική κατηγορία.

Τι κέρδισαν από την ενασχόλησή τους με την διαιτησία;

Έπαιξαν με την ψυχή τους ,χάρηκαν το παιχνίδι καταρχήν ,κέρδισαν χρήμα και δόξα, έκαναν γνωριμίες, έζησαν ανεπανάληπτες εμπειρίες ενώ ταξίδεψαν(επί πληρωμή)σε όλη την Ελλάδα!

Η διαιτησία είναι αναπόσπαστο ζωτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου και προσφέρει μερικές μοναδικές στιγμές

Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η ανάλογη προσέλευση νέων διαιτητών στις σχολές διαιτησίας με αποτέλεσμα την φετινή σεζόν, τα 66 μέλη  του Συνδέσμου Κορίνθιων Διαιτητών Ποδοσφαίρου να παίζουν δύο και τρία παιχνίδι το Σαββατοκύριακο. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Βλαχοπάνο χρειάζονται  30 ακόμα μέλη για μην καταπονούνται κάθε αγωνιστική οι ήδη υπάρχοντες διαιτητές.

Η ΕΠΣ Κορινθίας διακρίνοντας την ανοβρία που επικρατεί στην διαιτησία, αποφάσισε να κινηθεί έξυπνα  και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας και τον διευθυντή της κ.Βασίλη Σαμαρά διοργάνωσε με επιτυχία στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ενημερωτική εκδήλωση ενόψει της λειτουργίας της Νέας Σχολής Διαιτησίας. 

Αρχιδιαιτητής της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κορινθίας ο εξαίρετος Παναγιώτης Αργύρης και υπεύθυνος της σχολής ο Γιώργος Δασκαλόπουλος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τιμώμενο πρόσωπο στην χθεσινή εκδήλωση ήταν ο Πέτρος Τσαγκαράκης-εν ενεργεία διαιτητής Super League- ο οποίος  βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κορινθίας κ.Μιχάλη Τσιχριτζή.

Τα νέα παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό-που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να παίξουν μπάλα- να το σκεφτούν σοβαρά και να εγγραφούν στην σχολή διαιτησίας.

Θα προχωρήσουν και θα πετύχουν αυτοί που  έχουν αθλητικό εγωισμό, δυνατό χαρακτήρα, κοφτερό μυαλό αλλά και εσωτερική δύναμη να ΄΄ακούνε γαλλικά΄΄ από την κερκίδα και να μην χάνουν την ψυχραιμία τους.

Μαζί με κάποια από τα οφέλη που σας έγραψα πιο πάνω αποτελεί μια πρόκληση που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Συμφωνείτε;

mifi(Mιχάλης Φιλιάνδρας)