Ο καφενές, του Βασίλη Μπαλάφα
Άρθρο του Βασίλη Μπαλάφα για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

𝚮𝚳𝚶𝚼𝚴𝚨 𝚴𝚰𝚶𝚺 𝚱𝚨𝚰 𝚪𝚬𝚸𝚨𝚺𝚨. 𝟐𝟓 𝚾𝚸𝚶𝚴𝚰𝚨 𝚻𝚶 𝚶𝚸𝚨𝚳𝚨 𝚺𝚻𝚮𝚴 𝚱𝚶𝚸𝚰𝚴𝚯𝚶 𝚬𝚰𝚴𝚨𝚰 𝚻𝚶 𝚰𝚫𝚰𝚶 : 𝚱𝚨𝚽𝚬𝚴𝚬𝚺

 Είναι πραγματικά τρομερό - για να μην πω τρομακτικό - το να προσπαθήσει κανείς να κάνει μια έρευνα σε βάθος χρόνου για το πως ξεδιπλώθηκε το κεντρικό όραμα για την Κόρινθο διαχρονικά.

 Από την εποχή του "Hambo", του "Mordillo" και του "Κολωνακίου", τούτη η πόλη έχει αντιμετωπιστεί ως όραμα σαν ένας απέραντος καφενές.

 Πρώτη ήταν η οδός Πυλαρινού, οδός Θεοτόκη όπως τη θυμόμαστε οι παλαιότεροι. Η πεζοδρόμησή της οδήγησε σχεδόν σε ακαριαία "καφενειοποίηση". Η "πιάτσα" της πόλης μεταφέρθηκε εκεί, οδηγώντας σταδιακά σε απαξίωση και τελικά κλείσιμο τα παλιά στέκια της Δαμασκηνού και του παρακείμενου δρόμου (Τροκαντερό, Sea Way κτλ).

 Ακολούθησε σχεδόν παράλληλα η οδός Ερμού η οποία σχετικά κατάφερε να αντισταθεί μιας και αποτελούσε τη "βάση" ιστορικών εμπορικών οικογενειών της Κορίνθου. Ήταν μια υπόθεση αγώνα εμπορικής επιβίωσης, αν και εκεί ξεφύτρωσε πλήθος καφετεριών (οι περισσότερες ανοιγόκλειναν).

 Η συνέχεια ήταν με μορφή οδοστρωτήρα. Η νέα πεζοδρόμηση των οδών Περιάνδρου, Κολοκοτρώνη, Κύπρου κτλ στην κυριολεξία ξεκλήρισε την "πιάτσα" της Πυλαρινού. Μια σειρά "ιστορικών" καταστημάτων έκλεισε σταδιακά από την πίεση, μεταξύ των οποίων ορισμένα θρυλικά όπως το Retro, το Metropolis, το Sports Cafe κ.α.. "Κρατήθηκε" το Half Note κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού.

 Η Περιάνδρου χτυπήθηκε και από την οικονομική κρίση, η "αγορά" δεν είχε τις δυνάμεις που παλαιότερα επέδειξε η Ερμού, αρκετές καφετέριες προσπάθησαν να γεμίσουν το "κενό" αλλά μάλλον μάταια, καθώς η νέα πιάτσα πλέον ήταν η Κολοκοτρώνη. Τη σημερινή κατάσταση στην Περιάνδρου δεν χρειάζεται να την αναλύσω.

 Το νέο κύμα ήρθε με την Εθνικής Αντιστάσεως. Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης, πέραν του ότι σάρωσε κάποιες παλιές κραταιές επιχειρήσεις, επέφερε και εδώ "καφενειοποίηση" σε τέτοιο βαθμό, που οι παρελάσεις της πόλης στις Εθνικές Εορτές έγιναν πια ένας "περίπατος" 300 μέτρων από τη γωνία με την Αδειμάντου μέχρι τα πρώτα τραπεζοκαθίσματα.

 Η Δημοτική Αρχή που ερχόταν από το 2014 με το όραμα να ανατρέψει αυτή την "αναπτυξιακή" λογική, σήμερα έρχεται ξεκάθαρα να "καφενειοποιήσει" τα Περιβολάκια. Η αρχική πρόβλεψη των προηγούμενων για περίμετρο "καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης" τελικώς υλοποιείται στο ακέραιο και μάλιστα με τον "δημοτικό ενισχυτή" να δίνει το ρυθμό.

 Δεν χρειάζεται καν να προβλέψει κανείς τη νέα "παραδοσιακή" μετατόπιση της πιάτσας και πως θα εξελιχθεί το άμεσο μέλλον για τις άλλες "πιάτσες", που αντικατέστησαν τις άλλες "πιάτσες" και πάει λέγοντας. Ας το αναλογιστούν αυτό οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παρεμπιπτόντως.

 Επίσης δεν χρειάζεται να αναφερθώ αναλυτικά στο τι συμβαίνει σε κάθε προηγούμενη "πιάτσα" καθώς η πλήρης έλλειψη υποδομών, άλλου οράματος πέραν της "καφενειοποίησης", η έλλειψη ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής οδηγεί σε σταδιακές "ερημοποιήσεις" στο κέντρο μιας πρωτεύουσας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Που αλλού έχετε δει κέντρο της πόλης που να ερημώνει από τις 7-8 το βράδυ και μετά ;

 Δημοτικές Εκλογές έρχονται .... Η Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών είναι η μόνη Κυριακή που έχετε τη δυνατότητα να αναλογιστείτε και εσείς οι ίδιοι και οι ίδιες ποιο θέλετε να είναι το όραμα για τον τόπο μας, όραμα που δεν εξαρτάται μόνο από τους συνδυασμούς, αλλά και από τους συμβούλους που ψηφίζετε.

 Επαναλαμβάνω, είναι η μία και μοναδική Κυριακή που έχετε αυτή τη δυνατότητα. Όλες τις άλλες Κυριακές μπορείτε να πίνετε τον καφέ σας. Αυτή τη μια λοιπόν Κυριακή φροντίστε να την αξιοποιήσετε με το βλέμμα στο μέλλον που θέλετε, πρωτίστως για εσάς και τα παιδιά σας.

 

  • O Βασίλης Μπαλάφας είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υποψήφιος με την ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ στο δήμο Κορινθίων.

 

Βιογραφικό

         Είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής & Δικτύων και Διεθνολόγος/Πολιτικός Επιστήμων. Σπούδασε Τηλεπληροφορική και Διοίκηση στο ΑΤΕΙ Ηπείρου. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Επικοινωνίες Δεδομένων (MSc in Data Communications – U of Kingston) και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης (MA in International Relations and Policies – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υποτροφία υψηλής ακαδημαϊκής επίδοσης). Επίσης κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση (MA in Local and Regional Government and Development) από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε σύμπραξη με 4 Πανεπιστήμια της χώρας (Πελοποννήσου, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Πειραιώς). Από τον Ιούλιο του 2022 είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον για το ρόλο της Ενέργειας στη Διεθνή Πολιτική.

Τον Ιούνιο του 2015 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» το βιβλίο του με τίτλο «Ο Αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική». Πρόσφατα εκδόθηκαν 2 νέα βιβλία, ένα στη Νέα Υόρκη με θέμα την Ενεργειακή Ασφάλεια και ένα στην Αθήνα με θέμα την οργανωσιακή αλλαγή στο Δημόσιο Τομέα, στα οποία συμμετέχει με 2 δικά του κεφάλαια.

Εργάζεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Και Υποστήριξης Συστημάτων Φορέα. Είναι επίσης μεταπτυχιακός ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), του ΕΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων) και του GPSG (Greek Politics Specialist Group of the UK’s Political Studies Association –PSA). Μελέτες και επιστημονικά άρθρα του έχουν παρουσιαστεί και δημοσιευτεί σε συνέδρια και περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού.