Και οι Τούρκοι τον χαβά τους
Με τη γείτονα χώρα βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη σχέση ψευδεπίγραφα ειρηνική, που τη χαρακτηρίζουμε ως «ήρεμα νερά». Ουσιαστικά είναι «μη πόλεμος», ενώ ο μεταξύ μας μη ένοπλος πόλεμος με τη γείτονα συνεχίζεται αμείωτος με διάφορες μορφές.

Απλά σε διαστήματα  η γείτονα ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο πάντοτε με σκοπό επεκτατικό σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας, που περιλαμβάνει και τον θαλάσσιο χώρο, που μας αναγνωρίζει το «Δίκαιο της Θάλασσας» άσχετα αν η γείτονα δεν έχει προσχωρήσει στη διεθνή συνθήκη. Κάθε φορά, όμως, κάτι κερδίζει, αφού συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με το να επιμένουμε, ότι η μόνη διαφορά προς διευθέτηση είναι η χάραξη της ΑΟΖ με τη γείτονα χωρίς να διεκδικούμε τίποτα άλλο, ενώ αυτή προβάλλει συνεχώς νέα αιτήματα, που κάποτε σε επίλυση των διαφορών με τη μέθοδο win-win, που χρησιμοποιείται για την επίλυση των διεθνών διαφορών, κάποιο αίτημά της θα ικανοποιηθεί.

Πριν λίγα χρόνια η γείτονα καταχώρησε στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Σημάτων το Αιγαίο Πέλαγος ως  «Turkaegean», που είναι μια απλή γραφειοκρατική πράξη κατάθεσης εμπορικού σήματος, έχει, όμως, σημασία η περαιτέρω χρήση του σήματος, που αν δεν είχε  ακυρωθεί, μπορεί ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού και οι Τούρκοι τουριστικοί επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν για μια δεκαετία τον χάρτη με την τουρκική ονομασία του Αιγαίου στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς η χώρα μας να μπορεί να το αποτρέψει. Μετά δέκα χρόνια θα' χει δημιουργηθεί μια κατάσταση, που θα' χει αφήσει το αποτύπωμά της στο υποσυνείδητο των ατόμων που τον είδαν ακόμα και αν σταματήσει η χρήση του χάρτη. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε το πάθημα με τη συνθήκη των Πρεσπών και την αποδοχή του όρου Βόρεια Μακεδονία, που δεν χρησιμοποιεί  κανείς διεθνώς. Εξάλλου πριν ο Τραμπ μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο Αμερικής ακούγονται επίσημες φωνές στη γείτονα στα πλαίσια της Γαλάζιας Πατρίδας να μετονομασθεί το Αιγαίο Πέλαγος  σε Γαλάζια Θάλασσα.

Πρόσφατα με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έγινε δεκτή από την Ε.Ε. η προσφυγή της χώρας μας κατά της καταχώρησης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Σημάτων από την Τουρκία του Αιγαίου Πελάγους ως Turkaegean με συνέπεια τη διαγραφή του  και ότι η προσφυγή της χώρας μας κατά της παρόμοιας καταχώρησης στο Γραφείο Σημάτων ΗΠΑ μετά μάλιστα την απόφαση της Ε.Ε., που αποτελεί οιονεί δεδικασμένο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ίσως, είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, που προσφύγαμε και κερδίζουμε σε διεθνή φόρα έναντι πρόκλησης της γείτονας Τουρκίας μια σημαντική νίκη σε σοβαρό θέμα, που ήταν η προκλητική καταχώρηση εκ μέρους της στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Σημάτων  του Αιγαίου  Πελάγους ως τουρκικού.

Αντίθετα, όμως σε πολλές προκλήσεις εκ μέρους της γείτονας και άλλων γειτονικών χωρών λόγω πρόδηλης ατολμίας, που πολλά συστημικά ΜΜΕ την παρουσίασαν σαν σώφρονα πολιτική, δεν απαντήσαμε στις προκλήσεις ακόμα και με ανώδυνη προσφυγή σε διεθνή fora. Θα προσπαθήσω να απαριθμήσω, για λόγους ιστορικής μνήμης, τις σοβαρότατες σχετικά πρόσφατες προκλήσεις με αρχή το casus belli, αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο και εμείς τρομάξαμε τόσο πολύ, που δεν τα επεκτείνουμε ούτε νότια της Κρήτης μολονότι ο πρώην ΥΠΕΞ κ. Δένδιας είχε εξαγγείλει την επέκταση τους, ότι αναλάβαμε να μην κάνουμε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις  για πετρέλαιο  ανατολικά της Θάσου από  culpa του Α. Παπανδρέου, όπως ομολόγησε, το επεισόδιο των Ιμίων και το γκριζάρισμα της περιοχής, η προώθηση λαθρομεταναστών στη χώρα μας, το τουρκολυβικό σύμφωνο για τον καθορισμό ΑΟΖ, που αντιμετωπίσαμε μόνο με τη δήλωση ότι είναι μη νόμιμο ενώ έπρεπε να το προσβάλλουμε αμέσως, παράλειψη που λειτούργησε σε βάρος μας κατά τις θαλάσσιες έρευνες από ιταλικό πλοίο για την πόντιση καλωδίου στην Κάσο και στην παρούσα 7 μίλια βόρεια της Κρήτης, η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας με τον χάρτη της, που περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο, που έπρεπε να αντιμετωπίσομε επιθετικά με ανάλογους χάρτες  και οι καθημερινές προκλήσεις με τις NAVTEX της Τουρκίας, την παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, τις απειλές «θα 'ρθουμε μια νύκτα» και τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι τα σύνορα της Τουρκίας φθάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, οι προκλήσεις των Σκοπίων, που δεν σέβονται τη Συνθήκη των Πρεσπών και επιμένουν να ονομάζονται μόνο Μακεδονία και οι συνεχείς προκλήσεις και απειλές του Ράμα κλπ. Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος σε διάφορες μορφές με τη γείτονα συνεχίζεται αμείωτος με διαφορετικό μέτωπο κάθε φορά και εμείς προβάλλουμε μόνο προφορικές δηλώσεις διαμαρτυρίας χωρίς χρήση αντιποίνων ή ανάλογων επιθετικών μέτρων πχ σε πρόσφατη έρευνα με βάση το DNA του τουρκικού πληθυσμού προέκυψε, ότι το 28%  έχει ελληνική καταγωγή και συνεπώς είναι δικά μας παιδιά και πρέπει να τα προστατεύσουμε ή να ζητήσουμε να ξαναγίνει η Αγία Σοφία πολιτιστικό μουσείο.

..Κάποιες από τις παραπάνω προκλήσεις θα μπορούσαμε να τις είχαμε αντιμετωπίσει και αποτρέψει εγκαίρως με τις κατάλληλες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις ή προσφυγές σε διεθνή fora, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Νομίζω όμως, ότι υπάρχουν ακόμα νομικές και πολιτικές δυνατότητες να  αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κάποιες από τις συνεχείς προκλήσεις των γειτόνων, αρκεί να αποβάλλουμε το φοβικό σύνδρομο και να τολμήσομε γιατί θέλει «αρετή και τόλμη η ελευθερία» (Κάλβος) με αρχή από το εσωτερικό μέτωπο.

Είναι επίσης γεγονός, ότι έχουν γίνει και θετικά βήματα για την αντιμετώπιση διμερών διεθνών προβλημάτων με κυριότερο την εισδοχή της χώρας μας και της Κύπρου στην Ε.Ε., που σημαίνει επέκταση του ευρωπαϊκού εδάφους, την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολη στις ΗΠΑ, που ενισχύει την άμυνα της Θράκης, την ένταση των εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων ιδίως  της Αεροπορίας, την προσέγγιση με κράτη, που απειλούνται από τον επεκτατισμό της Τουρκίας ιδιαίτερα τώρα με τη νέα κατάσταση στη Συρία και τη δημιουργία αρραγούς εσωτερικού εθνικού μετώπου. Σαφώς τα πάντα εξαρτώνται από την επιλογή στις θέσεις ευθύνης των καταλλήλων προσώπων, που πρέπει να γίνεται με αξιοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Φοβάμαι όμως, ότι μετά την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ οι κανόνες του παιχνιδιού μπορεί να αλλάξουν σε βάρος μας και γι' αυτό πρέπει η Κυβέρνηση με τη στήριξη όλων μας να προσανατολιστεί από τώρα στην αντιμετώπιση της νέας -που θα δημιουργηθεί- κατάστασης χωρίς υποχωρήσεις με αρραγές εσωτερικό μέτωπο και επιθετικά εθνικά αιτήματα με αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. και του Ισραήλ ,που απειλείται από το νεοθωμανισμό της Τουρκίας.

Λέανδρος Ρακιτζής

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

skai.gr